Hij is alweer bijna afgelopen, de Peulenparade. Had u daar al iets van meegekregen? Dat is een initiatief van duurzaamheidsorganisatie Urgenda en een drietal culinair journalisten dat zich de Bruine Bonenbende noemt. Zes weken lang, nog tot en met 10 oktober (de Dag van de Duurzaamheid) is op allerlei manieren geprobeerd om de Nederlander aan de peulvruchten te krijgen. Bonen, kikkererwten, linzen, kapucijners, ja zelfs lupinen en sojabonen mochten in het zonnetje. Want die zijn gezond, zitten vol plantaardige eiwitten (denk: vleesvervangers!), zijn makkelijk te telen en ook nog eens goed voor de bodemvruchtbaarheid en bovendien goedkoop. Laten dat nou precies de redenen zijn waarom wij er met z’n allen onze neus voor ophalen. Niet sexy genoeg. Tja.
Uit een blikje: AH Witte bonen in tomatensaus
Inhoud: 52% witte bonen, 48% tomatensaus (water, tomatenpuree, suiker, zout, gemodificeerd maïszetmeel, uienpoeder, aroma).
Denk je aan bonen, dan kom je al snel uit bij de archetypische witte bonen in tomatensaus, deze zomer nog door menig lezer getipt als makkelijk campingeten. Eerlijk gezegd kan ik mij werkelijk niet heugen wanneer ik voor het laatst zo’n suf blik heb opengetrokken. Maar ik kreeg dankzij de Peulenparade ineens de kriebels om het eens zelf te proberen. Dat moest toch lekkerder kunnen? Bonen weken en koken, tomatensaus maken, dat moest toch niet zo moeilijk zijn? Het barst nog overal van de rijpe tomaten en bij groenteboeren en delicatessenwinkels is een keur aan gedroogde bonen te krijgen. Ik stuitte bij mijn Turkse groenteboer op ogenboontjes: guitige witte boontjes, elk getooid met een zwart oog. Pubers in huis? Laat de term ‘black eyed peas’ vallen, en dan zijn ze beslist geïnteresseerd.
Ik stuitte bij mijn Turkse groenteboer op ogenboontjes: guitige witte boontjes, elk getooid met een zwart oog. Pubers in huis? Laat de term ‘black eyed peas’ vallen, en dan zijn ze beslist geïnteresseerd.
Helaas pindakaas, dit recept staat niet meer online. Maar er staan genoeg andere recepten op deze site, en anders zijn er altijd nog mijn kookboeken.