De webshop is gesloten op dit moment
Het is wel mogelijk om het nieuwe boek "De Zoete Oven" alvast te reserveren Negeren

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

3 september 2013

De Peulenparade

Een boon is geen peul, heb ik gisteren geleerd bij de aftrap van de Peulenparade, een initiatief van Urgenda en de Bruine Bonenbende om tot en met 10 oktober (de Dag van de Duurzaamheid) de Nederlander aan de boon te krijgen. Wat is dan het verschil? Peulen kun je ook vers eten, als groente, denk aan de sperzieboon en de doperwt. De snijboon is een grensgeval. En over sugarsnaps raakten de gemoederen helemaal verhit.hackfort

Niet sexy
Enfin. Tijdens de Peulenparade mogen ze allemaal meedoen, bonen, kikkererwten, linzen, kapucijners, en vooruit, ook lupinen en sojabonen. Ze zijn gezond, zitten vol plantaardige eiwitten (denk: vleesvervangers!), zijn makkelijk te telen en ook nog eens goed voor de bodemvruchtbaarheid en bovendien goedkoop. En dat zijn nou juist de redenen waarom de Nederlander er de neus voor ophaalt. De peul zou niet sexy zijn. Tja. Zes weken lang gaan allerlei partijen, koks en eetschrijvers voorop, proberen te laten zien dat de peul vooral lekker is.

Blikbonen
Gisteren kreeg ik alvast een voorproefje tijdens het openingsdiner op kasteel Hackfort, waar chef Eric van Veluwen een keur aan peulengerechten serveerde, inclusief huisgemaakte cassoulet in blik. cassouletMaar niet nadat we een rondleiding hadden gekregen in de immense moestuin van het kasteel (‘U moet de groenten van Hackfort hebben’) waar ik kennismaakte met de Oldamster Witte, de Koning der Belgen, Hinrichs Riesen, het Friese Wâldbeantje en niet te vergeten de weelderig bloeiende Rode Joost. rode joostEr ging een peulenwereld voor mij open. Wist u bijvoorbeeld dat de borlottiboon hetzelfde is als de kievitsboon en de coco rouge? borlottiboonKijk, ik bedoel maar.

Morgen het eerste peulenrecept.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Driebonensalade met oosterse dressing

Fleurige bonensalade

Spek en bonen

Vorig bericht: « Sappige citroencake
Volgend bericht: Fleurige bonensalade »

Primaire Sidebar

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN