• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

29 oktober 2013

Wasabi

Van mierikswortel is het een kleine stap naar wasabi. Laatst kreeg ik zomaar ineens een verse wasabistengel cadeau, van het Conservatorium Hotel, waar ze op de Aziatische toer zijn. Hij zat in een glimmend zwart doosje met daarin een zorgvuldig in doek ingepakte stengel, zo fraai, dat ik hem aanvankelijk niet eens uit durfde te pakken. wasabiVerder wat van Japanse instructies voorzien handgerei. Een raspje, zoveel snapte ik wel, en een bamboe kwastje. Zeker om het raspje mee schoon te vegen? Ik had trouwens ooit eens in een ander hotel, het Okura, geleerd dat de beste wasabirasp van haaienhuid gemaakt wordt, maar dit terzijde. Ik was al lang blij dat er geen halve haai in dat doosje zat.wasabi

Zo anders
Goed. En nu. Wat doet een mens met een wasabistengel? Ik heb altijd wel zo’n groen tubetje wasabi in huis, maar eigenlijk vooral om door de mayo te mixen. Wat doe je met een vers exemplaar? Ik heb het gevraagd aan een Japanse kennis. ‘Bij de sushi,’ zei die. Ja, dat snap ik. Maar verder? ‘Bij de sashimi.’ Dat schoot dus niet op.
Eerst maar eens wat raspen. De stengel is van buiten bruin met zwarte puntjes, pas binnen is hij karakteristiek knalgroen. En wat blijkt? Hij smaakt zo anders dan uit een tube! Om te beginnen helemaal niet zo loeipittig, maar veel aromatischer, ronder, lekkerder. Letterlijk om je vingers bij af te likken, wat ik bij zo’n tubetje toch echt niet in mijn hoofd haal.wasabi

Broodje wasabi
Voor wie nu een wasabirecept verwacht. Sorry. Ik ben niet verder gekomen dan mijn favoriete, zeer on-Japanse broodje. Geraspte wasabi door lekkere (!) mayonaise roeren, dat op twee sneetjes bruin brood smeren. Rosbief erop, plus een pluk rucola en plakjes (nóg net een tikje warm) gekookt ei. Verrukkelijk.

Uitlopers
Er zaten gelukkig ook wat Engelse instructies in het doosje. Daarin stond dat je de stengel het beste in die doek kon bewaren, en dan vochtig houden. Liefst in een onafgedekt bakje in de koelkast, met een scheutje water onderin. Braaf gedaan natuurlijk. En wat blijkt? Moeder natuur is niet te temmen. Hij begint uit te lopen! Intussen is hij bijna opgeschaafd en ga ik hem maar eens in een potje aarde zetten. Wie weet…wasabi

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Gerookte makreel

Kruidkoek met honing

Kookboek Koken met stoom

Vorig bericht: « Carpaccio met mierikswortelsaus
Volgend bericht: Kookboek I love groenten »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN