• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

9 december 2013

Echte warme chocolademelk

chocolademelk‘Hoe spectaculair onze digitale vorderingen ook zijn, we blijven burgerlijke burgers, verknocht aan huiselijkheid en warme chocolademelk,’ schreef columnist Frits Abrahams ooit in NRC. Een mooie uitspraak die ik altijd heb onthouden. Het troostrijke bruine vocht valt in deze Sinterklaastijd niet aan te slepen. En wacht maar tot onze nationale schaatskoorts weer goed en wel losbarst, dan wordt het pas echt hoogseizoen.

Maar hoe Hollands is onze chocolademelk eigenlijk? De heren Droste en Van Houten zouden zich omdraaien in hun graf als ze wisten dat de drank tegenwoordig verbasterd is tot ‘een warm chocomelletje’ en bestaat uit een opgewarmd mierzoet pak met slechts 1,7% cacao.

Uit een pak: Chocomel light
Inhoud: Halfvolle melk, cacao (1,7%), voedingsvezel (inuline), stabilisatoren: guargom en carrageen, zoetstoffen: acesulfaam-K en sucralose.

Nee, dan de Fransen. Luister naar ‘Nathalie’ van Gilbert Bécaud en let op de euforische manier waarop hij ‘boire un chocolat!’ zingt als romantisch hoogtepunt van het samenzijn met zijn Russische gids. De lekkerste warme chocolademelk die ik ken wordt niet geserveerd op het Rode Plein, maar in theesalon Angelina in de Rue de Rivoli in Parijs, een eerbiedwaardig etablissement in Belle Epoque-stijl. Tegenwoordig een toevluchtsoord voor Japanse toeristen, daar waar vroeger Marcel Proust en Coco Chanel gelukzalig nipten van de beroemde ‘chocolat chaud à l’ancienne dit L’Africain’: fluwelig-dikke, weelderige chocolademelk waar je lepel in rechtop blijft staan. Er is ook een vitrine met prachtgebakjes, maar na zo’n heftig kopje kun je doorgaans geen pap meer zeggen. Laat staan een rondje schaatsen. Zou dat soms de reden zijn voor onze armetierige chocolademelk? Alleen even een korte, zoete energie-boost zodat je daarna hup, weer verder kunt, met lange halen over het polderijs.

 

Zelf chocolademelk maken?
Nodig voor 4 personen:

500 ml (volle) melk
150 g extra pure chocola (70%)
1 vanillestokje
1 eetl suiker
1 theel kaneel

Snij het vanillestokje in de lengte doormidden, schraap de zaadjes eruit. Doe stokje en zaadjes samen met de melk in een pan. Breng tegen de kook aan, laat 5-10 minuten zachtjes trekken, níet koken. Breek intussen de chocola in stukjes. Vis het vanillestokje uit de melk, doe de chocola, suiker en kaneel erbij en laat al roerend oplossen. Laat vervolgens 5 minuten heel zachtjes sudderen en indikken op een klein pitje. Klop daarna nog even stevig door met een garde, mixer of staafmixer voor een vol en fluwelig effect. Schenk in mooie kopjes en savoureer met een lepeltje.

Tips:
• Serveer eventueel met een toefje (licht gezoete) geklopte slagroom apart erbij.
• Zoetekauwen voegen naar smaak nog wat extra suiker toe naar smaak.
• Met een tic? Scheutje rum erdoor.
• Met pit? Wat chilivlokken uit een molentje erdoor of een opengesneden rode peper (zonder pitjes) even laten meetrekken in de melk.
• Geen vanillestokjes meer in huis? Met een scheutje vanille-essence of vanillesuiker werkt het ook.
• Minder heftige variant? Reken 250 ml melk en 50 gram pure chocolade per persoon.

Trek gekregen? Je vindt nog veel meer recepten in mijn onvolprezen kookboeken:
Koken-met-karin-boeken

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Bosch Tassimo

Recept Ministerie van Eten en Drinken

Kookboek Kip

Vorig bericht: « Andijviestamppot anders
Volgend bericht: Kookboek Vicky Hampton’s Working Lunch »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN