Wat ruikt het hier lekker, zodra je de winkeldeur opendoet. Bij Adriaan de smaakmaker in Maastricht zijn ze gespecialiseerd in allerlei ingepotte en ingefleste lekkernijen. Zojuist hebben ze in de halfopen keuken achterin de winkel azijn gemaakt, en daar geurt het nog steeds naar. Links en rest in de krappe winkel staan kasten vol azijn, maar ook chutneys, dressings, mayonaise, mosterd, jam, marmelade en gelei.
Roeiewiemelkes
Ene Adriaan begon een krappe dertig jaar geleden deze winkel en opeenvolgende eigenaren hebben de naam behouden, want immers een begrip in Maastricht. Sinds 2005 wordt de zaak gerund door de Brabantse Angeliek en Engelse James. Die intussen het Maastrichts volledig onder de knie hebben: aalbessen heten hier ‘roeiewiemelkes’. Uiteraard.
Mosterd
Alles mag je proeven, wat ik mij geen twee keer liet zeggen. De keuze viel uiteindelijk op de venkelmosterd (omdat ik dol ben op de frisse anijssmaak van venkelzaadjes), volgens Angeliek lekker bij kaas en in vissauzen, en natuurlijk de huisspecialiteit: Maastrichtse kruidenmosterd. Lekker bij alles.
P.S. Voor wie Maastricht te ver vindt, op de site staan ook verkoopadressen in de rest van het land.
Adriaan de smaakmaker
Sint Pieterstraat 36, Maastricht
www.adriaandesmaakmaker.nl
Dit is deel 7 in de serie over Lekker Maastricht. Terug naar deel 1 (Teazone) , 2 (Marres Kitchen), 3 (Sjinkerij De Bóbbel), 4 (TaarT), 5 (Bisschopsmolen) en 6 (De Zwarte Madonna). En nee, ik ben nog niet uitgemaastricht, er volgt nog één laatste aflevering.