• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 artikelen

30 januari 2019

Feast for the Eyes

Een fototentoonstelling over eten, daar moest ik natuurlijk naartoe. Voedsel wordt al sinds mensenheugenis in beeld gebracht, maar lijkt sinds de komst van instagram helemaal alomtegenwoordig. Al gaan foto’s van eten vaak over zo veel meer dan eten alleen, zoals haarfijn wordt getoond tijdens de tentoonstelling ‘Feast for the Eyes’ in het Amsterdamse museum Foam. Niet overdreven groot, 4 kamers, in een uurtje gepiept, en je wordt er enorm vrolijk van.

De eerste kamer gaat over stillevens, met uiteraard klassieke voorbeelden uit de schilderkunst, maar dan dus gefotografeerd. Van ontroerend oud uit de begintijd van de fotografie tot brutaal modern. Mooi of lelijk? Ach, dat mag je zelf weten.Neem nou deze heerlijk foto uit een reclamekookboek van Ikea. Ik vermoed dat hier Kanelbullar gemaakt gaan worden? Met buitensporig veel kaneelstokjes, maar dat zal wel dichterlijke vrijheid van de fotograaf zijn?Dat staat er op het begeleidende bordje helaas niet bij. Terwijl de bordjes over het algemeen juist lekker veel uitleg geven, al heeft de overenthousiaste tekstschrijver zich her en der uitgeleefd op zinnen als ‘In de foto kan dan ook een subtiele feministische ondertoon worden gelezen, waarmee het de traditionele opvatting ondermijnt dat een foto alleen moet vastleggen.’

Ik zei het al: eten op een foto is nooit zomaar eten.

De volgende kamer gaat in op de rituelen rondom eten, of dat nu aan de eettafel is, al picknickend of ouderwets met het hele gezin rond de verjaardagstaart. Hè gelukkig, ook de treurig-hilarische foto’s van Martin Parr ontbreken niet. Ook hier weer overal pareltjes van de tekstschrijver zoals: ‘In deze serie bezwijken de culturele idealen van eten, vlijt, overvloed en het goede leven onder de mislukte belofte van menselijke technologie en succes’.
Je gaat het pas zien als je het doorhebt.


In deze zaal ook aandacht voor culturele identiteit in verband met eten, zoals dit gezinnetje in de keuken. Papa op kantoor, mama in een schort en twee snoezige kindertjes: zo ziet de welvaart er kennelijk uit. Ook grappig: tegenwoordig denken we bij ‘good eating’ eerder aan chiazaad en avocado dan aan rijkbesuikerde donuts.

In de laatste kamer, Playing with Food, wordt het, de titel zegt het al, helemaal een dolle boel. Maar zelf vond ik het zijkamertje misschien nog wel het allerleukste, met een selectie kookboeken uit allerlei landen.Sommige achter glas, andere om zelf doorheen te bladeren. Met als doldwaas hoogtepunt de receptkaarten van Weight Watchers aan de muur. Die knakworstenpudding! En leverpatépudding!De pêche melba met luipaard en van die vieze rode kersjes! Al die glibberige dingen met aspic!En ook overal al die overbodige frutsels! En dan die categorieën: ‘Convenience fish’ voor een uitgebreid knutselwerkje van blikzalm met veel mayo plus voor de gezelligheid een kist citroenen en een visnet. Ik kan daar uren naar kijken.

Ik kan niet anders zeggen: verrukkelijke tentoonstelling. Gaat dat zien. En vooral daarna ergens uitgebreid gaan lunchen. En foto’s maken, desnoods voor op instagram.

INFO:
Feast fort the Eyes – The Story of Food in Photograpy
Museum Foam
Keizersgracht 609, 1017 DS Amsterdam
Tot 3 maart 2019
Met Museumjaarkaart gratis (en anders € 15)
In het bijbehorende, ronduit hebberigmakende fotoboek staan trouwens nog veel meer foto’s dan er op de tentoonstelling hangen, plus nog veel meer uitleg.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Eten op z’n Europees

Tentoonstelling ‘Aan Tafel!’

Snoek vissen bij Dilvis

Vorig bericht: « Noedelsalade met spruitjes
Volgend bericht: Rauwe spruitjessalade »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Vega zónder pakjes & zakjes € 26,99
  • Cover De makkelijke keuken De makkelijke keuken € 24,99 € 15,00
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Slim zónder pakjes & zakjes € 24,99
  • ovenhandboek Het grote ovenhandboek € 24,99

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN