• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

25 februari 2014

Huize van Wely Drambuie Carré

Ik ben niet van de sterke drank. Tenzij het in het eten gaat, denk: chocolademousse met whisky. Dus toen patisserietempel Huize van Wely (sinds 1922) vroeg of ik geïnteresseerd was in een kijkje achter de schermen bij het maken van hun nieuwe chocolade-Drambuie-creatie, toen toog ik terstond naar Noordwijk aan Zee. Alwaar een illuster gezelschap was bijeengekomen waaronder Rogér Rassin (chef Amstel Hotel), Robert Kranenborg (ex-chef Amstel Hotel) en de plaatselijke pastoor. Om er een paar te noemen.Huize Van Wely

In een witbetegelde ruimte vol grootschalige apparatuur waar het kooklustige bakhart sneller van gaat kloppen, werd het hele productieproces uit de doeken gedaan. Maar niet nadat de meneer van Drambuie had uitgelegd hoe je het uitspreekt (niet ‘Dram-bwie’ op z’n Frans maar ‘Dram-bjoe-wie’ op z’n Schots, want daar komt deze whiskylikeur immers vandaan) en de meneer van Callebout (“het chocoladegebeuren”) had uitgelegd dat er een speciale soort chocola gebruikt is, namelijk Terre Cacao, waar een ander fermentatieproces voor gebruikt is, waardoor het naar verluidt een intensere smaak krijgt.Huize Van Wely

Daarna mocht een horde getalenteerde witbebuisde jongens van Huize van Wely aan de slag om ons voor te doen hoe het in z’n werk ging. Hoe het beslag gemaakt werd (leermoment: hoe meer eiwitten, hoe sneller je ze stijf klopt, puur vanwege het volume). Hoe de plakken cake de oven in gingen (leermoment: mooi egale plakken beslag maken ze met behulp van een mal, zodat je straks van die kaarsrechte taarten krijgt).HuizeVanWely-4Bijzonder leuk: de enorme uitscheplades vol verschillende noten, suiker, rozijnen en specerijen. Zo’n keuken wil ik thuis ook nog eens.

Maar het kenmerkende van deze taart moest natuurlijk de vulling worden van chocola en Drambuie. Een ferme sloot Drambuie trouwens, maar dan wel tot de gram exact afgewogen, zoals dat hier met alles gaat. Huize Van Wely Drambuie CarréPrachtige donkerbruine ganache is het resultaat, bedwelmend van geur en smaak. En jazeker, we mochten proeven.
Daarna is het alleen nog maar een kwestie van de boel in elkaar zetten.Huize Van WelyMeneer Kranenborg wilde dat zelf wel even proberen, hoewel hij mij later desgevraagd vertelde dat een patisserie-sessie in De Wereld Draait Door er volgens hem niet in zit. Helaas.Huize van Wely Drambuie carré
Fraai handwerk, let vooral op de mooie bolling bovenop. En ja, natuurlijk mochten we de afsnijdrestjes opeten.

Na een stukje van het eindresultaat, uiteraard, en nog een handjevol paaseitjes, want die hebben ze ook volop, Huize van Welytoog ik een tikje misselijk huiswaarts met een houten kistje en daarin de taart, die ‘Drambuie Carré’ is gedoopt. Hij is bestemd voor 12 personen en kost in de winkel € 42,50 (€ 36,50 zonder kistje). Huize van Wely zit behalve in Noordwijk ook in Amsterdam, Heemstede en Jakarta. En anders is er ook nog de webwinkel.Huize Van Wely Drambuie Carré

P.S. Persoonlijk vind ik ‘m wel érg alcoholisch, ik zou hem ook niet direct aan kinderen voorschotelen. Vooral in kleine puntjes serveren en oppassen voor alcoholcontrole onderweg. Overigens heb het recept én een fles meegekregen, dus ik ga eens kijken of ik zelf een eenvoudige, lichtere ambachtelijk-rustieke thuisversie kan fabriceren. Wordt vervolgd…

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Warme chocoladetoetjes (moelleux au chocola)

Bruidstaart voor dummies

Peren pistache plaatcake

Vorig bericht: « Kaiserschmarrn
Volgend bericht: Bakken met Karin »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN