De allerlaatste aflevering alweer van mijn zomerserie Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en BEWONDER. Een eenvoudig te maken taart met perzik en frambozen, voor gegarandeerd bewonderende oh’s en ah’s.
De ultieme droom is natuurlijk om een gerecht naar je vernoemd te krijgen. Van Carpaccio tot Chateaubriand, van Hachis Parmentier tot Beef Wellington: wat een verrukkelijk eerbetoon. Dan dondert het niet dat de ooit zo bewonderde persoon intussen finaal vergeten is. Koningin Margherita kreeg toch maar mooi haar eigen pizza, graaf Sandwich zijn eigen broodje. Of neem al die beroemde sauzen, van de Franse markies Béchameil tot de Britse generaal Cumberland, allemaal leven ze voort in de naar hun genoemde culinaire creatie. Zelfs de maîtresse van Lodewijk XV, de comtesse du Barry, schopte het tot haar eigen bloemkoolsoep.
De Franse chefkok Auguste Escoffier, zelf trouwens ook van wereldfaam, spande de kroon. Die was zo’n fan van de Australische operazangeres Nellie Melba dat hij niet één, maar zelfs twee gerechten naar haar vernoemde: Pêche Melba en Melba Toast.
Weet u wie ik bewonder? Echte chefkoks. Die kunnen dingen waar de eenvoudige thuiskok alleen maar van kan dromen. Of nee, zelfs dat niet. Bewondering gaat ook vaak samen met de berusting dat je zelf zulke hoogten nu eenmaal nooit zult bereiken. En dat is helemaal niet erg. Laatst viel mijn oog op een publiekstijdschrift dat kennelijk graag wilde pronken met een serie recepten van een chefkok. Zoals een werkelijk beeldschoon gerechtje van een geblakerde spitskool in de vorm van een roos. Er waren twee volle pagina’s uitleg voor nodig om dit in 19 (negentien!) stappen thuis voor elkaar te botsen. Kansloos natuurlijk. En waarom zou je ook? Ga lekker uit eten nu het weer kan, bewonder de gastronomische kunstenaars in hun eigen restaurant en keer voldaan weer huiswaarts. Je hoeft niet alles te kunnen.
Wat niet wegneemt dat ook de gewone thuiskok natuurlijk af en toe heel graag bewonderd wil worden om zijn of haar kookkunsten. Laten we wel wezen, de oh’s en ah’s aan tafel, dat is waar je het voor doet. Dan heeft u aan deze Pêche Melba-taart een goeie. Doodsimpel om te maken, zelfs bij twee linkerhanden. Maar belangrijker: met deze taart staat u gegarandeerd eventjes op een geadoreerd voetstuk.
RECEPT Pêche Melba-taart
Nodig voor 1 taart (8 personen):
Deeg:
225 g bloem
2 tl bakpoeder
150 g boter (kamertemperatuur)
125 g basterdsuiker
½ ei
snufje zout
Pistachespijs:
30 g blanke amandelen
30 g pistachenootjes
50 g kristalsuiker
½ ei
1 sinaasappel
Garnering:
250 g mascarpone
2 perziken
100 g frambozen
1 el pistachenootjes
Deeg: Mix boter en basterdsuiker glad. Voeg ½ ei, bloem, bakpoeder en zout toe en kneed tot een bal. Duw glad uit in een springvorm (Ø 24 cm). Laat 1 uur rusten in de koelkast.
Spijs: Maal de noten in de keukenmachine. Voeg suiker en ½ ei toe, rasp de helft van de sinaasappelschil erboven fijn. Maal tot een smeuïge massa. Spreid uit over het deeg, hou een buitenrandje van 1 cm vrij. Bak 25 minuten in de voorverwarmde oven (180 °C). Verwijder de rand en laat afkoelen.
Garnering: Rasp de rest van de sinaasappelschil fijn boven de mascarpone en roer los. Schep op de afgekoelde taartbodem. Garneer met partjes perzik, frambozen en gehakte pistachenootjes.
TIPS:
• Neem verschillende soorten perziken (wit, geel, gewoon, plat, nectarines), dat geeft leuke variatie.
• Knetterhard fruit? Even pocheren. Of neem desnoods je toevlucht tot perzik uit blik.
• Ook een idee: spuit als extra garnering op het laatst wat toefjes van de sinaasappelmascarpone tussen de perzikparten.
Recept en column (©: Koken met Karin) waren onderdeel van de zomerserie in dagblad Trouw (Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder).
Zie hier de complete serie:
Zing: Pasta alla Norma
Vecht: Gebrande Caesar salad
Huil: Uienbloem uit de oven
Bid: Bonensalade met flageolets
Lach: Yoghurtparfait met honing
Werk: Bietenwraps met doperwtenpuree
Bewonder: Pêche Melba-taart
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Heb je al een boek? Naast ruim duizend recepten op deze website, heb ik intussen ook 18 kookboeken geschreven, vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen wens.