Amsterdam is een dorp. Sterker nog, wij hoofdstadbewoners komen vaak ons eigen buurtje niet eens uit. Het Rijksmuseum? Dat staat er volgende week ook nog. De Bijenkorf? Ach, daar zitten ze vooral te wachten op Russen en Chinezen. Demonstratie op de Dam? Niks van gemerkt. Gelukkig dient zich af en toe een vriendin aan uit de provincie voor een middagje ouderwets ‘stadten’, zo kom ik tenminste nog eens ergens.
Zoals in de vestiging van Marks & Spencer. Vorige week ging er in Den Haag een grote M&S Food Hall open, maar in Amsterdam zitten ze al langer, zij het een stuk kleiner. Volop Britse glorie in de vorm van koekjes, chocolaatjes en chips, al dan niet met azijn, wat die Engelsen om onbegrijpelijke redenen lekker vinden. Kant-en-klare muffins, scones en crumpets, inclusief bijbehorend assortiment jam en marmelade. En thee natuurlijk. Naast Britse worstjes en Schotse zalm. Plus een omvangrijke collectie koelverse maaltijden met (hulde!) verrassend e-nummerloze etiketten. Daar stuitte ik op een eenzaam bakje Chicken Kiev. Gepaneerde kipfilet gevuld met knoflokige kruidenboter, die er pas bij het aansnijden uitsijpelt. In de Angelsaksische wereld een begrip, bij ons minder bekend, heb ik altijd gedacht. En toch stond er nog maar één bakje op op het verder lege schap, verloren tussen alle curry’s.
Hadden de Amsterdammers na de verschrikkelijke beelden van de geweldsexplosie in de hoofdstad van de Oekraïne een solidariteitsrun gehouden op dit gerecht? Zal er trouwens ooit een moment komen dat we bij Kiev weer als eerste denken aan de ‘Kotleta po-Kyivsky’ in plaats van aan veldslagen? Laten we het hopen.
Uit een bakje: Marks & Spencer Garlic Chicken Kiev
Inhoud: Kipfilet (63%). Knoflook- en peterselieboter (14%): ongezouten boter, knoflookpuree, geroosterde-knoflookpuree, peterselie, zout, maïzena. Broodkruim (9%): tarwebloem, gist, zout, gerstemoutmeel. Raapzaadolie. Beslag: tarwebloem, water, tarwezetmeel, tarwegluten, rijstebloem, zout, suiker, gedroogde knoflook, gedroogde ui, gistextract, raapzaadolie, gemalen witte peper, gedroogde salie.
Wat is het ook alweer? Gepaneerde kipfilet gevuld met knoflokige kruidenboter, die er pas bij het aansnijden uitsijpelt. In de Angelsaksische wereld een begrip, bij ons minder bekend, heb ik altijd gedacht. En toch stond er nog maar één bakje op het verder lege schap, verloren tussen alle curry’s. Thuis ging ik meteen aan de slag en mijn versie is niet te onderscheiden dan die van M&S.
In dezelfde krant afgelopen zaterdag trouwens ook een mooie fotoreportage over revolutionair eten op de Maidan. De Kip Kiev schitterde zeer begrijpelijk door afwezigheid.
Helaas pindakaas, dit recept staat niet meer online. Maar er staan genoeg andere recepten op deze site, en anders zijn er altijd nog mijn kookboeken.