• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

23 april 2014

Gratis en voor niks

Tijd voor een hartig woordje. Het besef wil bij sommige mensen maar niet doordringen dat ook in digitale tijden niet zomaar andermans tekst en beeld klakkeloos mag worden gekopieerd. ‘Het staat anders gewoon op internet hoor.’ Ik hoor het nog regelmatig als verweer. Het idee is hardnekkig dat alles op het web gratis en voor niks van iedereen is. Nee dus. Voor websites en weblogs geldt net als voor boeken en andere papieren media: niet zomaar zonder toestemming overnemen. Copyright is copyright. Zelfs als het er niet expliciet bijstaat, dan nog is het automatisch zo via de wet geregeld.gratis

Knippen en plakken
Dat geldt voor teksten, maar dus ook voor recepten. Met terugkerende regelmaat vind ik mijn recepten op andermans websites, gewoon even knippen en plakken. Sites als Smulweb en AH Kookschriftje grossieren erin. Soms herken ik zelfs recepten uit mijn boeken, gewoon overgetypt, en vaak dan ook nog met knoeperds van taalfouten die dan weer níet van mij waren. Als ik verzoek om ze te verwijderen, stuit ik op onbegrip danwel onwil (Smulweb: “Veel auteurs zijn anders juist vereerd dat ze hier staan, hoor”). Nietsvermoedende hobbykoks reageren ronduit zuur. Ik ben de kwaaie pier die de pret verpest. “Je naam staat er toch keurig bij, dus dat is toch promotie?” Maar wat heb ik eraan als niemand meer mijn kookboeken koopt, omdat al mijn recepten gratis op internet staan? Overigens heb ik zelf al een site vol gratis recepten. Daarnaar rechtstreeks doorlinken mag natuurlijk altijd, want dan worden de bezoekers rechtstreeks doorgestuurd naar mij. Heb ik er tenminste nog wat aan.

Gratis zelfpromotie
gratisJe hebt ook tijdschriften en websites die wel keurig vooraf mailen. Die willen een (liefst nieuw) recept van me, of twee, en een frisse column. Maar dan zonder honorarium. “Want we zetten de naam van je website erbij en dan is het toch een mooi stukje promotie voor jezelf?” Dat zou ik eens moeten proberen. Boodschappen doen in de supermarkt en dan zwaaiend zonder portemonnee langs de kassa “want ik zet straks lekker wat foto’s op Facebook en dat is voor jullie toch leuke reclame?”
Het wil er maar niet in dat dit niet mijn hobby is, maar mijn beroep. Hier leef ik van. En als het goed is, gaat hier ook ooit mijn pensioen uit voortkomen, hoewel ik daar voorlopig nog niet aan wil denken, want ik vind mijn werk veels te leuk. Maar het houdt ergens op met gratis zelfpromotie.

Hermans en Reve
Ander voorbeeld. Een Rotary-club voor dames die me vraagt me voor een lezing en een kookdemonstratie met hapjes. Nee, budget hebben ze niet, maar ik kan vast wel wat kookboeken slijten aan de aanwezigen? Of een mij onbekende boekhandel die wil dat ik hun nieuwe winkel open, met een heuse speech en liefst ook hapjes erbij. (Tja, het onvermijdelijke lot van de kookboekenauteur, dat hadden Hermans en Reve nou nooit). Nee, ook hier geen budget: “Arthur Japin kwam de vorige keer ook gratis”. Even over die boekverkoop: auteursroyalties bedragen per boek 10 à 15% van de boekprijs ex BTW. Bruto. Uitbetaling één keer per jaar, achteraf. Dan mag je zelf even uitrekenen hoeveel exemplaren er ik op zo’n middag of avond zou moeten kwijtraken wil ik überhaupt een treinretourtje eruit halen. (Oh ja, nog een leuk weetje: een boekwinkel krijgt voor datzelfde verkochte boek overigens 40 à 50%, al moeten ze daar natuurlijk ook hun pand en personeel van betalen.)

Ouwe zeur
Tv-programma’s, ook zoiets. Tuurlijk, voor de promotie van een nieuw boek kom ik overal voor niks fluitend aandraven, maar veel vaker word ik gevraagd als ze ergens een willekeurige kok nodig hebben voor op de achtergrond waarbij als ik geluk heb mijn naam een seconde onderin beeld is. Of ze bellen voor een proeverij-itempje van drie minuten waarvoor wel de hele dag opnames nodig zijn. Hooguit tegen reiskosten. Als je commentaar er niet is uitgeknipt in de eindmontage, heb je mazzel.

Let wel, ik wil geen ouwe zeur zijn. Ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt en knijp mijzelf elke dag in de handjes dat het gelukt is. Ik prijs mijzelf gelukkig met een heerlijk leven. Maar ik moet er wél knetterhard voor werken. Dus het zou fijn zijn als mijn werk serieus op waarde wordt geschat.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Making of the Culinaire Kalender 2012

Feuilleton antipakjeskookboek (11): de vormgeving

Interview TBCY

Vorig bericht: « The Big Allotment Challenge
Volgend bericht: Oranje Koningspavlova »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN