Wat geef je een jarige koning die alles al heeft? Daar bak je een taart voor. Niet zomaar een taart, maar een pavlova. De klassieke versie is met rood fruit, maar vanwege onze allereerste Koningsdag bakte ik een oranje exemplaar, met speciaal voor koningin Maxima een swingende toef exotisch fruit.
Pav
Het fenomeen pavlova is eindelijk doorgedrongen in Nederland. Twintig jaar geleden leerde ik hem al maken, in Frankrijk. Vandaar dat ik hardnekkig net als de Fransen altijd ‘pavlová’ zei, maar feitelijk is het een Angelsaksische uitvinding, dus het is ‘pavlóva’, met de klemtoon op de ‘o’. Deze brosse schuimtaart met room en fruit is vernoemd naar de Russische ballerina Anna Pavlova. Een kleine eeuw geleden ging ze op tournee door Australië en Nieuw-Zeeland alwaar er prompt een dessertcreatie naar haar werd vernoemd: beeldschoon, zoet en luchtig, net als Anna. Alleen is er jammer genoeg sindsdien gedoe tussen de Aussies en Kiwis, die elkaar de uitvinding betwisten. In beide landen is de ‘pav’ dermate gemeengoed dat de meringuebodem kant en klaar in de supermarkt ligt.
En hee, kijk, bij ons intussen ook, zij het vooralsnog in het tijdelijke feestdagenassortiment rond Kerst dan wel Pasen.
Uit een doos: AH Excellent Ambachtelijke pavlova taartbodem
Inhoud: Suiker, scharrelei-eiwit, natuurlijk vanillearoma.
Zelf toevoegen: slagroom, fruit.
Maar kom op zeg, zo moeilijk is zelf bakken niet. De vorm heeft wel wat weg van een kroon, niet? Hem spierwit houden als een tutu, zoals eigenlijk hoort, lukt zelden, maar ach, dat lichte tintje kleurt juist wel gezellig bij dat oranje. Wel op tijd beginnen, want hij moet een tijdje in de oven en dan weer afkoelen. Maar, handig bij feestgedruis, de bereiding kan helemaal van tevoren, alleen de uiteindelijke assemblage is pas op het laatste moment.
Hellup: Pavlovaproblemen? Zie mijn Pavlova-EHBO-tips.
Helaas pindakaas, dit recept staat niet meer online. Maar er staan genoeg andere recepten op deze site, en anders zijn er altijd nog mijn kookboeken.