Al jaren staan ze gezusterlijk naast elkaar op mijn aanrecht: een Magimix foodprocessor en een Kitchenaid keukenmachine. En ondanks dat het twee verschillende merken zijn, vullen ze elkaar mooi aan in mijn bak- en braadgrage leven.
Maar zoiets vinden de makers dan weer niet leuk. Ze zullen het zelf nooit hardop zo formuleren, maar in feite hebben ze nu bij Magimix een aanpassing bedacht om die Kitchenaid overbodig te maken. De Magimix Pâtissier is in feite dezelfde foodprocessor-met-plastic-kom als tevoren, maar dan met sterkere motor én voorzien van een extra kom, maar dan eentje van metaal. Een soort bolbuikige pan met glazen deksel, helemaal toegerust voor het betere bak-en-deeggebeuren.
Om hem te demonstreren aan de culinaire pers werd er een speciale workshop georganiseerd onder leiding van toppatissier Jeroen Goossens, die blijkens de introductie “ook wat klusjes doet voor het Koninklijk Huis”. Hij gaf in sneltreinvaart een zwierige presentatie waarbij ganache werd geklutst, karamel werd gedraaid, kokendhete room werd toegevoegd, deeg werd gemengd, en nog zo het een en ander. Prachtig en inspirerend om te zien voor de eenvoudige thuisbakker, maar wel lastig om zo’n beweeglijke vakman op de foto te krijgen.
Ondertussen gaf hij legio tips, zoals dat heel veel zaken er beter van worden als je ze een dag van tevoren maakt, van chocolademousse tot karamelvulling, van amandelspijs tot friandisecakejesdeeg. En hij wees op het cruciale verschil tussen mengen (“homogeniseren”) en kloppen (“ergens lucht in slaan”), wat deze machine allebei kan, maar dan met een verschillend soort mes of klopper.
En oh ja, alles altijd afwegen in grammen, zelfs de eieren en de uit de stokjes geschraapte verse vanille, want patisserie is exacte wetenschap. Behalve heel af en toe, dan mag het “op z’n kokkies”, wat neerkomt op: een beetje van dit en een snufje van dat. Op gevoel dus.
Vervolgens mochten we zelf aan de slag met het apparaat. Hij kan zowel mengen, kneden, snijden als (luchtig) kloppen. Slagroom kloppen zelfs gaat zo snel dat je er echt bij moet blijven, want voor je het weet is hij al te ver heen, ondervond ik al keuvelend met een culicollega aan den lijve… Opvallend is verder dat hij ook met kleine hoeveelheden prima uit de voeten kan, hij ‘pakt’ goed alles mee van de bodem. En je kunt er gewoon kokendhete vloeistoffen bijgieten. Handige tip van Jeroen: met een kleine draai aan de twee handvatten kun je de machine tussentijds even stopzetten om beter te kijken door het glazen deksel of je al klaar bent. Enig minpuntje: op de vulopening zit ook een (anti-spat)deksel, maar dat kun je niet vastdraaien, dus dat flikkert er om de haverklap vanaf. Verbeterpuntje voor de editie 2.0.
Kun je nou je eigen Magimix uitbreiden door die metalen kom er apart bij te kopen? Nee, dat kan dan weer niet, helaas, helaas, want er hoort echt die sterkere motor (het onderstel) bij. Zo link zijn ze bij Magimix dan ook wel weer. Aan de andere kant, als je zo’n Magimix-Pâtissier-met-metalen-kom koopt, krijg je er ook de ‘gewone’ drie plastic kommen bij, inclusief allerhande raspen en toestanden. Waaronder een gevalletje waarmee je een geschilde appel in luttele seconden omtovert in prachtige blokjes.
En nu de hamvraag: moeten we dit hebben? Als je, zoals ik, al een foodprocessor en keukenmachine hebt, dan ga je deze er niet alsnog ook nog eens bij kopen natuurlijk. Als je daarentegen slechts een gammele handmixer in huis hebt, je bakt en kookt veel en vaak en je droomt al jaren van een mooi apparaat, dan ben je wel in één keer klaar met maar één gevaarte op het aanrecht dat van alle markten thuis is. Wel even sparen, want hij kost 799 euro, inclusief alle mogelijke accessoires, tot zelfs een sapcentrifuge aan toe. Alleen die briljante pasta-hulpstukken van Kitchenaid, daar hebben ze bij Magimix vooralsnog geen weerwoord op gevonden.
Naschrift: Kijk, mijn zelfgemaakte creaties voor mee naar huis. Nou ja, met een fikse hand hulp van Jeroen dan…