• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

20 mei 2014

Bakboek Heel Holland Bakt

Heel Holland BaktEerst kwam winnaar Rutger al met een bakboek, nu volgt Heel Holland Bakt zelf óók met een bakboek. Waarin Rutger juist weer schittert door afwezigheid. ‘Heel Holland Bakt is het enige echte bakboek bij de tv-hitserie’, hebben de makers er voor de zekerheid maar opgezet. Alhoewel: brandy snaps, melting moments, Battenburg-cake, Victoria sponge, varkenspasteitjes met reuzel, Engelse bruidstaart? Huh?

Engels
Al snel blijkt dit boek gewoon de vertaling van het Engelse kookboek dat al in 2012 verscheen bij de Engelse oerversie van het programma, The Great British Bake Off, met recepten van de Engelse auteur Linda Collister. Wel zijn er in dit boek recepten uit het Nederlandse programma aan toegevoegd, zoals bokkepootjes, speculaas, aardbeiensoezen en worstenbroodjes. Die herken je aan de titel ‘Heel Holland Bakt topper’ en een gekleurde ondergrond. Verwarrend genoeg staat er bij de recepten met stap-voor-stapfoto’s die duidelijk uit Engeland komen (met anonieme handen, in ieder geval niet die van Mary Berry!), bijvoorbeeld die van runderpastei met reuzel, ook in grote letters ‘Heel Holland Bakt’ boven. Enfin. Kniesoor et cetera.

Millefeuille = tompouce
Maar al bladerende ontdek je dat er vrij onopvallend nog meer Hollandse recepten tussen gefietst zijn. Herkenbaar aan het feit dat ze in tegenstelling tot de Engelse recepten geen inleiding hebben, en dat er gewoon slagroom wordt gebruikt in plaats van ‘double cream OF slagroom’. Soms levert dat grappige taferelen op, zoals het introloze recept voor Tompouces (lees: de bekende Hollandse roze traktatie) dat gevolgd wordt door het recept voor Millefeuilles met frambozen (lees: tompouces met frambozen) waarbij de Engelse auteur ons uitgebreid uitlegt dat het gaat om zoet bladerdeeggebak met duizend laagjes dat wordt gevuld met dikke banketbakkersroom. Duh!

Kiekjes
Wie hoopt op uitgebreide kijkjes achter de tentschermen, komt wellicht bedrogen uit. Er staat hooguit een handjevol foto’s in van het Nederlandse programma, en die ontstijgen nauwelijks het kiekjesniveau. Ook de taartfoto’s bij de recepten zijn niet van de wedstrijd zelf. Zelfs naar kijkcijferheldin Martine Bijl is het zoeken. Namen van deelnemers staan nergens, zelfs niet die van winnaar Rutger, die we alleen een keertje ergens als hemelsblauwe reus op de achtergrond zien staan. Voor straf vanwege zijn eigen boek? Nee toch zeker? 😉

Tweede serie
Dit alles gezegd hebbende, is het wel een uitgebreid boek vol helder opgeschreven recepten waarmee je zo aan de slag kunt. Van simpele grootmoeders cakes via spritsjes en rondo’s tot uitgebreide feesttaarten. Je hebt nog mooi even de tijd om het hele boek door te ploegen voordat na de zomer de langverwachte tweede serie van Heel Holland Bakt op de buis verschijnt, vol verse recepten en verse kandidaten. En gelukkig wederom met Martine Bijl en juryleden Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven.

Linda Collister, Heel Holland Bakt, uitgeverij Kosmos, ISBN 9789021557144, € 24,99 tot 22 juli 2014, daarna € 29,99

rondo

Morgen gaan we rondo’s bakken uit het boek!

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Franse podcast Smaakmakers

Vega kijkje achter de schermen 1

Madeleines met after eight

Vorig bericht: « Wentelteefjes (zonder mix)
Volgend bericht: Rondo’s »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN