• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

21 mei 2014

Rondo’s

Wat bakt een mens uit het gisteren besproken bakboek Heel Holland Bakt? Iets Hollands natuurlijk. En liefst iets wat ik nog niet kende. Lang verhaal kort: het werden de rondo’s. rondoIk kan me niet heugen wanneer ik er voor het laatst een gegeten heb en zelf gebakken had ik ze al helemaal nooit. Maar je moet alles in het leven een keer geprobeerd hebben, met uitzondering van bungyjumpen, dus op naar de rondo’s. Ik heb de hoeveelheden iets aangepast, omdat het recept voor de amandelspijs verwijst naar een ander recept, maar voor de rondo’s is minder nodig. En amandelspijs kopen in de supermarkt is geen optie natuurlijk.

rondoNodig voor 8 stuks*:
320 g bloem
160 g witte basterdsuiker
250 g boter
2 tl bakpoeder
snufje zout
1 eidooier
2 eetl slagroom
8 garneeramandelen
wat boter en bloem voor invetten/uitrollen

Amandelspijs:
100 g amandelmeel (of gemalen amandelen)
100 g kristalsuiker
rasp van ½ à 1 citroen
1 groot ei

Oven: 180 °C.
Kneed snel een deeg van de bloem, basterdsuiker, boter, bakpoeder en een snufje zout.  Verpak de bal in plastic en laat 1 uur rusten in de koelkast.
Maak intussen de amandelspijs, want uiteraard doen we dat zelf want het is doodsimpel. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en mix tot een mooi vloeibaar geheel. Beslist soepeler dan zo’n pakje uit de supermarkt. Zoniet, extra lepeltje water erbij. Volgens het boek moet er nog een extra ei door, maar bij mij was het vloeibaar zat. Verdeel in 8 porties. Volgens het boek moet je er balletjes van rollen, maar het is nogal een kleverige boel. Ik maakte met 2 theelepels 8 bergjes op een bord en zette dat zo lang terug in de koelkast.
Kwast 8 holtes van een muffinvorm in met boter en bepoeder met bloem.rondo

Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dikte van 4 mm. Steek rondjes uit van Ø 10 cm. Duw in de holtes en snij bij. Leg de amandelspijs erin. Rol de restjes van het deeg opnieuw uit tot een lap van 4 mm dik en steek er opnieuw rondjes uit, nu van Ø 7 cm. Leg de deksels erop en duw de randjes stevig aan. Dat kan even lastig zijn, want de amandelspijs vult lang niet de gehele holte, dus je krijgt al snel een deuk. Nee, je hebt niet te weinig amandelspijs, het rijst in de oven en vult de boel vanzelf op. Komt goed!

Klop de dooier los met de slagroom en kwast de bovenkanten in. Duw overal een garneeramandel in. Laat even intrekken en kwast dan nogmaals in.
Bak in 20-25 minuten gaar en goudbruin. Laat 15 minuten in de vorm afkoelen en haal ze er dan uit. Snij met een aardappelmesje voorzichtig langs de rand tot je voelt dat ze loszitten en rond draaien (ja, het zijn rondo’s of niet). Haal ze er voorzichtig uit (lees: draai de vorm om en laat ze er met beleid uitkieperen) en laat helemaal afkoelen op een taartrooster.rondo

*) Het recept gaat uit van 8 rondo’s maar ik had best veel deeg over zoals je ziet. Als je ½ keer meer amandelspijs maakt, kun je er volgens mij makkelijk 12 rondo’s uit halen, een hele muffinbakplaat vol. In ieder geval restjes deeg nooit weggooien! Ik doe het in kleine vormpjes en bewaar die in de vriezer, wachtend op geheel nieuwe avonturen.

Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Heel Holland Bakt, lees hier mijn recensie.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Deconstructed bolognese

Kaiserschmarrn

Pastinaakfriet

Vorig bericht: « Bakboek Heel Holland Bakt
Volgend bericht: Stripboek Alain Passard »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN