Ik schreef bijna twee jaar geleden al over het stripboek van Alain Passard. Of beter gezegd: over Alain Passard, want hij schreef het niet zelf, dat deed tekenaar Christophe Blain. Maar nu is het dan ook in het Nederlands verschenen. Het heet niet meer bescheiden ‘De keuken in met Alain Passard’ maar Alain Passard, de wereld van een meesterchef. En de cover werd wit, in plaats van lila. Zoek de verschillen:
Nou is hij dat natuurlijk ook, een meesterchef. Alain Passard kookte drie Michelinsterren bij elkaar in zijn restaurant l’Arpège in Parijs, maar het bijzondere is dat hij dat al ruim twaalf jaar doet met vooral groente. Ooit was hij beroemd als rôtisseur, maar hij ging zich naar eigen zeggen vervelen met vlees, dus tot eenieders verbijstering stortte hij zich voortaan op groente. Voorwaar een hele prestatie om daar in sterrenland zulke hoge ogen mee te gooien.
Nee helaas, ik heb er nog nooit gegeten, dat staat nog op mijn To Do Before You Die lijstje, maar met dit stripboek kom je tenminste ook een beetje in de buurt. Met enorm veel humor laat striptekenaar Christophe Blain zich compleet overdonderen door de kunsten van de meester. Hij tekent situaties in het restaurant, in de keuken en in de twee grote moestuinen die leveren aan het restaurant. En af en toe komt er ook een recept langs, eveneens geheel geïllustreerd. Het begin van het boek is het allergrappigst. Blain heeft nog nooit van Passard gehoord, gaat met frisse tegenzin voor een eerste afspraak met de uitgeverij naar l‘Arpège en is zichtbaar na de eerste hap in hogere sferen. En dat ziet er dan zo uit:
Het enige jammere van de Nederlandse versie is dat je ziet dat de vertaalde Nederlandse teksten erin gezet zijn met behulp van een computerletter, dat maakt het toch een stuk minder speels. Maar het blijft een heerlijk boek.
Nederlandse versie: Christophe Blain, Alain Passard, de wereld van een meesterchef, uitgeverij Terra Lannoo, ISBN 9789089895950, € 19,99.
Franse versie (niet in Nederland te koop): Christophe Blain, En cuisine avec Alain Passard, uitgeverij Gallimard, ISBN 9782070696123, € 17