De webshop is gesloten op dit moment
Het is wel mogelijk om het nieuwe boek "De Zoete Oven" alvast te reserveren Negeren

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

12 juni 2014

Aubergine parmigiana

Films over eten, wie lust ze niet? We hebben natuurlijk elk jaar het Film Food Festival, maar er zijn ook restaurants die erop inspelen. Zo las ik een tijdje terug over een restaurant – ik weet helaas niet meer welk – dat een speciale avond organiseerde: het vertonen van de film La Grande Bouffe en daarna een bijpassend diner. De kok had de film duidelijk nog nooit gezien. Een meesterwerk, inderdaad, en je moet hem absoluut een keer gezien hebben, al was het maar vanwege Marcello Mastroianni, maar daarna hoef je voorlopig even geen eten meer. Al helemaal niet in een restaurant.

5&33
Enfin. Hoe kom ik hierop? Omdat ik een uitnodiging kreeg van 5&33 in Amsterdam. Een vrij nieuw mediterraan (lees: Italiaans) getint restaurant annex bar in hotel Art’Otel tegenover het Centraal Station. Gevestigd op een straathoek, waardoor ze twee adressen hebben, op nummer 5 en op nummer 33. Vandaar de naam. Ze zweren bij ‘shared dining’, wat neerkomt op van alles midden op tafel zetten en dan zoekt iedereen het gezellig samen maar uit. Eigenlijk net als thuis.

Chef Mattia Pedroni met zijn rechterhand.

Chef Mattia Pedroni (links) met zijn rechterhand.

Meatballs
Het leek de Italiaanse chefkok Mattia Pedroni leuk om eens te experimenteren met gerechten uit films, en ik mocht erbij zijn in de keuken. Van de meatballs uit The Godfather (maar dan zónder spaghetti, dat doen Italianen nooit, nooit, nooit) tot Aubergine Parmigiana uit Cinema Paradiso. Van Spaghetti cacio e pepe uit An American in Rome tot Roast beef uit, daar heb je ‘m, La Grande Bouffe. Gelukkig niet de polenta uit de film, ik krijg nog nachtmerries als ik eraan denk…

Simpel en klassiek
Mattia Pedroni komt uit het nuchtere noorden van Italië, vlakbij Locarno (“zes maanden sneeuw en koud, twee weken zomer”), maar verder is hij een onvervalste Italiaan die zweert bij klassieke gerechten zonder poespas. Niet meer dan vijf ingrediënten, is zijn filosofie. Neem nou de Aubergine Parmigiana. “In het zuiden doen ze er ook mozzarella, ei en mortadella in,” zegt hij hoofdschuddend, “en eten ze het zelfs op het strand”. Die van hem is zo simpel mogelijk.parmigiana

Recept
Het enige jammere is, dat de filmgerechten niet op de menukaart van het restaurant zijn terecht gekomen, maar als je Mattia lief aankijkt, wil hij alles voor je maken, beloofde hij. En anders heb ik hieronder zijn vegetarische recept van Aubergine Parmigiana, dan kun je thuis zelf aan de slag. Staat Cinema Paradiso eigenlijk op Netflix?

Nodig:
2 middelgrote aubergines
± 1 flinke kop tomatensaus*
200 g versgeraspte parmezaan (niet uit een zakje hè jongens, denk erom!)
een handje verse basilicum
olijfolie
zout & peper uit de molen

Snij de aubergine in de lengte in plakken van 3 mm dik, bestrooi aan beide kanten met zout en laat ze een minuut of 20 liggen en ‘zweten’. Dep dan droog met keukenpapier, bedek met een dun waasje bloem en bak/frituur in een ferme plens zonnebloemolie tot ze goudbruin zijn. Voor wie dit te vet vindt, zoals ik: bloem achterwege laten, de plakjes inkwasten met wat olijfolie en roosteren in de oven, of in de grillpan.
Dit kan allemaal van tevoren, want als de plakjes koud zijn, zijn ze het makkelijkst te verwerken.parmigianaNeem ovenschaaltjes. In het restaurant hadden we deze hele kekke ovalen. Bouw nu laagjes: aubergine, tomatensaus (weinig!), gescheurde stukjes basilicum, zout en peper en (juist niet te zuinig, want het gerecht heet er niet voor niks naar**) parmezaan. Je moet iets van 3 laagjes hebben. parmigianaBak een kwartiertje in een voorverwarmde oven op 180°C tot de boel gezellig bubbelt. Heb je alles in één grote schaal gedaan? Reken dan op een half uur in de oven. Laat uit de oven even 5 minuten rusten en serveer dan met wat lekker brood.parmigiana

*) Mijn eigen snelle tomatensaus: Ui en knoflook fruiten in een wijde koekenpan of hapjespan. Blik gepelde tomaten erbij (even vooraf de staafmixer erop, dat maakt het nog makkelijker), peper, zout, eventueel snufje suiker erbij. Naar wens kan er ook nog wat gedroogde oregano of verse basilicum door. Laat de hele boel op middelhoog vuur lekker pruttelen tot de boel sausachtig ingedikt is.

**) Dat het gerecht vernoemd is naar de Parmezaanse kaas, blijkt trouwens een – ook onder Italianen – wijdverbreid misverstand.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Blauwe cakejes

paris brest

Paris-Brest

Pruimencrumble

Vorig bericht: « Gele courgettes
Volgend bericht: Dé Hilton Haringparty »

Primaire Sidebar

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN