• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

14 juli 2014

Culinaire wereldreis (2): USA

Uit eten gaan in Amerika is toch altijd weer heel anders dan hier. Om te beginnen al dat personeel. Eentje leidt je naar je tafel, eentje schenkt meteen een glas water in, eentje komt met de menukaart, eentje komt de bestelling opnemen en straks ook weer afleveren en eentje zegt ‘Hi, I’m Monica and I’m your waitress for tonight!’ en uitgerekend die zie je de rest van de avond gegarandeerd niet meer terug. American diner

Maar de leukste manier van uit eten gaan in Amerika is en blijft het ontbijt. Grappig genoeg geserveerd in iets wat ze dan weer een ‘diner’ noemen. Ik heb liefst zo’n ouderwetse, waar het bij binnenkomst al ruikt naar biscuits en gravy terwijl serveersters monter ronddartelen met kannen doorzichtig-slappe koffie. Dikke pensionada’s zitten gemoedelijk zij aan zij met stoer betatoeëerde motorrijders. Eén ding hebben alle bezoekers gemeen: ze bestellen enorme borden vol dampend voedsel, gieten daar ketchup over en peuzelen alles nog op ook.waffle

Ik ben altijd vooral bezig met áfbestellen. Wel french toast, maar geen slagroom. Wel een gebakken eitje sunny side up maar geen worstjes, geen ham en geen spek. Toast maar beslist geen gravy erover. Wel blueberry pancakes maar geen hash browns, een soort vormeloze berg rösti. Gebakken aardappels bij het ontbijt? Tja, je moet er van houden. Ik val duidelijk niet in die categorie. Maar het blijkt nog een hele klus om een ontbijt te bestellen zónder aardappels. Wat niet wegneemt dat die hash browns best lekker kunnen zijn, maar dan ’s avonds, als bijgerecht bij iets vlezigs. En de tweede voorwaarde is dat ze ook echt goudbruin en knapperig zijn, en niet zompig bleekgeel met alleen een knapperig bovenlaagje. Hoe doe je dat? Het geheim zit ‘m in geraspte en daarna gedroogde aardappels. Het vocht moet eruit, anders worden ze niet knapperig maar papperig. Mushy, heet dat op z’n Amerikaans.hash browns

Enfin, terug naar het ontbijt. Ter contrast van al dat vet heeft de kok elk bord voorzien van een schijfje sinaasappel, dat is dan wel weer aandoenlijk. Als de serveerster een stapel perfect geroosterde boterhammen voor mijn neus zet met smeuïg roerei, vraagt ze voor de zekerheid toch nog een keer of ik er echt, heus, zeker weten geen saus bij wil? Nee, echt niet. Rare buitenlanders, je hoort het haar denken. Evenzogoed blijft ze stralen en wenst me a very nice day. Echt, ontbijten in Amerika, je zou er heel blijmoedig je dagen mee kunnen vullen.pancakes

Morgen een onvervalst Amerikaans ontbijtrecept: Blueberry pancakes.

Dit is deel 2 in mijn zomerserie in Trouw. Aanstaande zaterdag in de krant weer een verse aflevering. Terug naar aflevering 1 (Frankrijk met Coq au vin).

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Groentesoep uit de oven

Tom kha noedelsoep

Rolletjes andijviestamppot

Vorig bericht: « Eetbare bloemen
Volgend bericht: Wereldgerecht USA: Blueberry pancakes »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN