• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

2 april 2015

Gehakt met bloemkool uit de oven

Ik mag graag fulmineren dat zo’n beetje alle pakjes en zakjes kipfilet blieven, maar veeg ook de gehaktfactor niet uit. Niks vaderlandser dan gehakt. Onze vleesgeworden nationale identiteit. Razendpopulair juist omdat het niet aan een dood beest doet denken. Lekker veilig anoniem. Ooit was gehakt een restproduct. Slachten gebeurde meestal op maandag, waarna de rigor mortis een stijf gevaarte opleverde. Pas na een dag afhangen kon de slager op dinsdag aan het uitbenen slaan, waarna alle overgebleven fliebels de dag erna in de gehaktmolen verdwenen. Voilà: woensdag gehaktdag.

Tegenwoordig is het alle dagen gehaktdag. Gehakt staat sinds jaar en dag bovenaan de lijst van meest verkochte vleessoorten in ons land. Die losse fliebels zijn bij lange na niet meer toereikend; complete koeien en varkens worden er speciaal voor verhakseld.

Zeg je gehakt, dan zeg je al snel gehaktkruiden. Ook al zo’n stukje vaderlandse trots. Hoofdingrediënt: zout. Heel veel zout. Kraait geen haan naar. Als ik daarentegen in een gehaktballenrecept een ferme theelepel zout voorschrijf omdat je anders flauwe hap krijgt, dan klimt u massaal in de pen en gordijnen. Lastig hoor. We krijgen met z’n allen te veel zout binnen, maar we vinden hartig zo lekker. Overigens zijn onze eigen snufjes niet de boosdoener, 75% van het zout dat we dagelijks binnenkrijgen komt via producten van de voedingsindustrie. Ook in dit pakje van Maggi zit bijna 5 gram zout.bloemkool gehakt oven

Uit een zakje: Maggi Mix voor Gehakt met bloemkool en roomsaus uit de oven
Plantaardige olie, gemodificeerd zetmeel, zout, maïszetmeel, aardappelen, roompoeder (6%), maltodextrine, lactose, uien, verdikkingsmiddel (guarpitmeel), aardappelzetmeel, melkeiwitten, peterselie, knoflookpoeder, aroma’s, stabilisatoren (E452, E339), mosterd, emulgator (E471), voedingszuur (citroenzuur), antioxidant (E223 (sulfiet)), nootmuskaat, dragon, witte peper, kurkuma.
Zelf toevoegen: 500 g bloemkool, 1 ui, 350 g (mager) gehakt, 700 g aardappelschijfjes, 1 ei.

bloemkoolschotel
In plaats van de strooibus gooi ik een blikje ansjovis in de strijd. Ook zout, maar het werkt tevens als smaakbommetje. En zonder dat het vissig wordt.

 

Zelf maken?
Helaas pindakaas, dit recept staat niet meer online omdat het intussen is opgenomen in mijn nieuwe kookboek Slim zónder pakjes & zakjes. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Ceviche van makreel

Pasta met sardientjes

Bananentaartjes

Vorig bericht: « Clafoutis met perziken
Volgend bericht: Paasstol »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN