• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

5 augustus 2014

Wereldgerecht Suriname: Pindasoep

Het eerste wat ik at na aankomst in Suriname (zie gisteren) was pindasoep. Heerlijk! Alleen die tomtom (balletjes van gekookte bakbananen) zijn niet mijn favoriet, dus ik laat ze achterwege in dit recept. Wel lekker erbij is een kommetje rijst, tevens handig als de soep te pittig blijkt. Ik maakte hem laatst in twee versies: eentje met gewone Calvé en eentje met pikante Surinaamse pindakaas van Faja Lobi (toko). Die laatste levert een mooi gebonden, maar wel heftig pittige soep op. Met Hollandse pindakaas is het daarentegen wat flauw. Ideaal is half-half. pindasoep

Nodig voor 4 personen:
2 kippenpoten
1 pot pindakaas (à 350 g)
2 smaaktomaten
1 grote aardappel
1 ui
paar takjes bladselderij
2 laurierblaadjes
5 pimentkorrels (of 1 theel pimentpoeder)
1 Madam Jeanette-pepertje
3 eetl plantaardige olie
zout
Garnering: 100 g taugé

Stap 1. Snipper de ui. Fruit glazig in wat olie in een grote pan met dikke bodem.

Stap 2. Snij intussen de tomaten in kleine stukjes en hak alvast het selderijblad fijn.

Stap 3. Voeg de tomaten toe aan de ui en bak heel even mee.

Stap 4. Giet er anderhalve liter koud water bij.

Stap 5. Voeg de kippenpoten toe, plus de gehakte selderij (hou iets apart voor de garnering), piment, laurier en zout.pindasoep

Stap 6. Breng langzaam tegen de kook en laat 1 uur heel zachtjes trekken, net zo lang tot het vlees makkelijk van de botten valt.

Stap 7. Schil intussen de aardappel en snij in miniblokjes.

Stap 8. Vis de gare kip uit de bouillon, haal het vlees van de botten en verdeel in kleine plukjes. Met de vingers gaat het beste. Laat even afkoelen als het te heet is.

Stap 10. Klop de pindakaas in een kom met een garde goed los met een scheut hete bouillon.

Stap 11. Giet de pindakaas in de pan en voeg ook de plukjes kip en aardappelblokjes toe.

Stap 12. Laat al roerend aan de kook komen, voeg de Madam Jeannette in z’n geheel toe en laat de soep nog een kwartier zachtjes sudderen.

Stap 13. Verwijder de Madam Jeanette, proef op zout.

Serveren:
Schep in borden en garneer met een handje taugé en de achtergehouden selderij. Wordt ook vaak geserveerd met een kommetje rijst erbij, tevens handig als de soep te pittig blijkt.

TIPS:
• Pikante Surinaamse pindakaas (bijvoorbeeld van Faja Lobi, toko) levert mooi gebonden, maar wel heftig pittige soep op. Met Calvé is het daarentegen wat flauw. Ideaal is half-half.

• De lieftallig gele, maar verraderlijk loeischerpe Madam Jeanette nooit opensnijden of fijnhakken maar altijd in z’n geheel mee laten trekken voor het aroma en dan weggooien.Madame Jeanette

Dit is het 5e recept van mijn culinaire wereldreis in Trouw. Aanstaande zaterdag in de krant weer een verse aflevering. Terug naar aflevering 1 (Frankrijk met coq au vin), aflevering 2 (USA met blueberry pancakes), aflevering 3 (Peru met papas rellenas) en aflevering 4 (Sri Lanka met dal curry). In de volgende aflevering reis ik naar Turkije.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Basisrecept Kip uit de oven

Yakitori

Kip tandoori

Vorig bericht: « Culinaire wereldreis (5): Suriname
Volgend bericht: Zelfsluitende ijsblokzakjes »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN