Gezond is in, pardon ‘healthy’. Want ‘gezond’, dat klinkt naar geitewollensokken en rechtsdraaiend en grauwe linzenprut en vooral hopeloos oubollig. ‘Healthy’ klinkt juist hip en sprankelend en jeugdig. Denk: chiazaad, detox, overnight oats. En natuurlijk anti gluten, suiker en koolhydraten. Word jij er ook een beetje moe van? Of heb alleen ik daar last van? Ben ik te nuchter voor al dat omslachtige gedoe? Mijn filosofie is al jaren gewoon zelf koken met verse ingrediënten zonder pakjes en zakjes, dan weet je wat je binnen krijgt. En verder vooral heel erg lekker eten, ja ook taart en spaghetti en boterhammen met roomboter en oude kaas, alleen allemaal een beetje met mate. Met gezond verstand. Maar ja, dat is niet hip. Daar verkoop je geen honderdduizenden boeken mee. En ze blijven maar komen, die healthy boeken, ik weet zo langzamerhand niet meer wat ik ermee moet. Enfin, misschien zit jij er juist met smart op te wachten, dus ik doe even een kleine greep uit wat ik onlangs allemaal kreeg opgestuurd.
Powerfood
Ik kwam Rens Kroes laatst tegen tijdens een leuke kookworkshop met een Italiaanse chef. De gehaktballetjes raakte ze niet aan want varkensvlees at ze niet. Parmezaanse kaas ook niet, want wist ik dan niet dat koemelk Heel Erg Slecht voor je is? Het feestelijke glaasje prosecco sloeg ze huiverend af en nog voor het bereiden van de chocoladetaart en ook de algehele opeetlunch, was ze alweer vertrokken.
En dan toch een boek met als motto “Neem je tijd om lekker te kokkerellen, wees lief voor jezelf en boven alles: enjoy!” Zo zie je maar, iedereen geeft zo zijn geheel eigen interpretatie aan het begrip ‘genieten in de keuken’. En dan lees ik net ook nog in een interview dat ze voorstandster is van klysma’s. Brr.
Over genieten gesproken: een boek vol portretfoto’s waarin Rens (denk: dansend bij het ontbijt in een kanten niemendalletje) heus niet onderdoet voor beroemde zus Doutzen.
Rens Kroes, Powerfood, uitgeverij Unieboek-Spectrum, ISBN 9789000341016, € 19,99
Groene sapjes
Detoxen, het is een onbegrijpelijke rage. Wetenschappelijk schijnt het aperte onzin te wezen, je kunt je lichaam helemaal niet schoonspoelen, sterker nog, het kan zelfs gevaarlijk zijn, maar desalniettemin voelen de voorstanders zich na afloop heerlijk opgeruimd. Gezondheid zit voor een groot deel tussen de oren, maar is dat erg? Iedereen moet lekker zelf weten wat hij of zij doet. Voor de doorgewinterde sapfanaat die een beetje door de inspiratie heen is, verscheen er zojuist een mooi vormgegeven boekje met alleen maar gezonde sapjes. Dan neem je die paar recepten met dat onvermijdelijke (en razend smerige) tarwegras en spirulinapoeder maar op de koop toe.
Fern Green, Groene sapjes, uitgeverij Becht, ISBN 9789023014348, € 12,50
Weten van (h)eerlijk eten
De woordspeling ‘(h)eerlijk’ zou van overheidswege zo langzamerhand verboden moeten worden, maar dit terzijde. Een heel informatief boek vol eenvoudige recepten van orthomoleculair natuurgeneeskundige Rineke Dijkinga die bij elk gerecht uitleg geeft over de gezondheidswaarde van de ingrediënten. Denk: ‘dragon is niet alleen een heerlijk aromatisch kruid, het gaat ook winderigheid tegen, verhelpt een opgeblazen gevoel, verbetert de vertering van ware gerechten en voorkomt obstipatie’. Gossie, wat handig. En er is zelfs al een deel twee.
Rineke Dijkinga, Weten van (h)eerlijk eten, uitgeverij WVHE, ISBN 9789081821506, € 21,50
LEKKER Havermout! Quinoa! En meer…
Pff, hoe lang hebben we nog last van die Voedselzandlopergoeroe? De beste man kan intussen zes chateaus in Frankrijk kopen, en misschien heeft hij dat ook wel gedaan ook. De maaksters van het eerste officieuze voedselzandloperkookboek Lekker lang jong hebben nu een tweede, ook weer zandloperproof, glutenloos en lactosevrij. De titel is een beetje omslachtig, ik had liever iets pakkenders gekozen, maar goed, wie ben ik? Ik moet bij quinoa altijd meteen denken aan die arme boertjes in de Boliviaanse hoogvlakte die dankzij de nuffige Westerse quinoahype nu ineens zelf niet meer hun eigen basisvoedsel kunnen betalen, maar gelukkig staan er ook voldoende quinoavrije recepten in het boek.
Clara ten Houte de Lange & Nelleke van Lindonk, LEKKER Havermout! Quinoa! En meer…, uitgeverij Van Lindonk & de Bres, ISBN 9789082053715, € 19,99
Goed Zoet
Ik kreeg een pakket opgestuurd met naast dit vrolijk vormgegeven boek ook potten met kokosbloesemsuiker, rijststroop en stevia baksoda. Met daarbij een vrolijk uitdagend kaartje: “Hopelijk verlaagt dit de drempel om eens iets uit Goed Zoet te proberen!”. Daar kon ik de humor nou wel van inzien. Leuk geprobeerd, alleen staan de potjes sindsdien ongebruikt in mijn voorraadkast, want aangezien ik geen enkele allergie (psychisch noch fysiek) heb tegen suiker, is er voor mij eerlijk gezegd geen enkele reden om moeilijk te doen als het makkelijk kan. Ik kan prima uit de voeten met suiker, en zie de foutheid er eerlijk gezegd niet zo van in. Maar ik heb dan ook geen verstand van glycemische indexen en er ook in het geheel geen last van. Wat niet wegneemt dat dit boek voor mensen met échte problemen ongetwijfeld een uitkomst is.
Nanne Hogeland, Goed Zoet, uitgeverij Loopvis, ISBN 9789081764834, € 29,95
En het houdt niet op met die healthy kookboeken!