Gasten en vis blijven drie dagen fris. Het is vast niet geheel toevallig dat het Scheveningse Culinaire Visfestival VISSCH drie dagen duurt. Vanaf vandaag tot en met zondag zijn er rondom de vissershaven allerlei vissige dingen te beleven waar het bereiden maar vooral ook het proeven centraal staat.
Bizar weinig
Wie Scheveningen vooral kent als badplaats met (helaas onherstelbaar lelijk ingebouwd) Kurhaus, die moet eens een paar honderd meter verderop gaan kijken. Vorige week kreeg ik een rondleiding door de visafslag, en mijn visliefhebberende hart ging sneller kloppen. Dat is helaas niet het algemene beeld. Niet alleen Hagenezen, maar ook de rest van de Nederlandse bevolking eet bizar weinig vis. Jaarlijks slechts 6-7 kilo per persoon, en dat is inclusief haring en blikjes zalm en tonijn.
Visgerechten
Daarom dus dit Scheveningse visfestival, pardon, vissch-festival. Zeven lokale visrestaurants serveren hun mooiste visgerechten in tenten pal aan de eerste binnenhaven, met uitzicht op, hoe kan het anders, de vissersschepen. Maar er zijn ook documentaires in de viscinema, er worden allerlei workshops gegeven (van wijn-viscombinaties tot vis fileren), er zijn speciale excursies langs de vloedlijn voor kinderen, en de muziek wordt verzorgd door locale bands, hoewel ik ook iets hoorde over een vissersvrouwenkoor.
Panga
Scheveningen is meer dan haring en Vlaggetjesdag. Jaarlijks wordt er zesduizend ton vis verhandeld (jaaromzet: 22 miljoen euro) waarvan echter 95% verdwijnt naar het buitenland. Absurd! Nog veel absurder is dat dubieuze fileetjes als de pangasius helemaal uit Azië worden geïmporteerd, terwijl de Noordzee vol zit met allerlei lokaal heerlijks. Zelfs in strandtenten regeren zalm, tonijn en gamba’s, geen vis uit eigen zee. Kijk, en daar willen de Scheveningse vismannen nou iets aan gaan doen, met dit festival als eerste stap.
Goedkoop
Overigens is lokale seizoensvis nog goedkoper ook, zoals de enorme schol van 900 gram die ik vorige week mee naar huis nam, voor nog geen 6 euro. Gewoon even door de bloem halen en dan bakken in boter. Heerlijk! Maar goed. Wie niet zelf wil koken, gaat dus dit weekend vooral even langs in Scheveningen.
Vrijdag 5 sept: 17.00 – 23.00 uur
Zaterdag 6 sept: 13.00 – 23.00 uur
Zondag 7 sept: 13.00 – 22.00 uur
Meer info via www.vissch.nl (let op de dubbele s)