Wat ben ik trots en gelukkig dat zo veel mensen het koken zonder pakjes en zakjes omarmen. Want naarmate producenten zich in steeds meer bochten wringen om hun malligheid aan de man te brengen, wordt intussen steeds duidelijker dan gewoon zelf koken op basis van verse ingrediënten hét doodeenvoudige geheim is voor een gezond en vooral lekker leven. Al die pakjes zitten vol onbegrijpelijke zaken als maltodextrine, gehard plantaardig vet, gemodificeerd zetmeel, smaakversterkers, verdikkingsmiddelen, antiklontermiddelen en kleurstoffen plus niet te vergeten onbetamelijk veel zout en suiker. En dan moet je ook nog de belangrijkste ingrediënten er steevast zelf bij kopen. Pure volksverlakkerij.
In september 2010 verscheen mijn kookboek Zonder Pakjes & Zakjes en ik had nooit kunnen dromen dat het zo’n succes zou worden. Het gaat alwéér naar de drukker voor een herdruk, de twaalfde! En het genânte is dat ik dacht dat we pas aan de 11e druk toe waren, maar mijn uitgever wist beter: de 11e is al een paar maanden geleden uitgekomen en alweer bijna op. Dus op naar editie 12. Twaalf!
Zonder reclamecampagnes, zonder glossy producties in tijdschriften, zonder eigen tv-programma maar vooral door mond-tot-mondreclame zijn er inmiddels bijna 50.000 exemplaren van verkocht en het einde lijkt nog lang niet in zicht. Dagelijks ontvang ik via mail, twitter en facebook enthousiaste reacties van gebruikers die ‘het licht hebben gezien’ en nu koken zónder pakjes en zakjes maar mét mijn vaste motto ‘kleine moeite, groot effect’: lekkere recepten waar je niet veel tijd mee kwijt bent, maar die er wel uitzien en smaken alsof je je hebt uitgesloofd.
Bij de 6e editie was het succes aanleiding om het boek uit te breiden met nog wat extra recepten, gratis en voor niks, herkenbaar aan de iets andere cover (lees: zonder deegroller). Ook heb ik intussen een vervolgboek uitgebracht, na lang brainstormen heel origineel Zonder Pakjes & Zakjes 2 gedoopt, maar het blijkt dat ook boek nummer 1 daardoor weer een opleving heeft gekregen. Overigens zijn beide kookboeken compleet los van elkaar te gebruiken, het is niet zo dat je eerst 1 moet hebben, en dat je daarna pas door kunt naar 2. Andersom kan ook prima. Misschien zelfs wel beter, want in 2 heb ik nog wat meer basisrecepten opgenomen, van sausjes bijvoorbeeld.
Enfin. Dank dus, aan alle lezers en boekenkopers. En aan iedereen die me steeds weer volop nieuwe tips en suggesties instuurt, waarmee ik voorlopig nog niet door de inspiratie heen ben. Voor wie het nog niet weet: nieuwe antipakjesrecepten verschijnen elke zaterdag in Trouw (en daarna ook online op mijn website). En wie weet, komt er ook ooit weer een Zonder Pakjes 3…