• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

10 november 2014

Pavlova met banaan en zoute karamel

Mensen die mij langer kennen dan vandaag, weten dat ik een zwak heb voor pavlova’s. Een geheide bestseller, zo’n brosse schuimtaart van meringue opgehoogd met smeuïge room en fris fruit. Oogt spectaculair en is toch eenvoudig om te maken. Voor deze koos ik de klassieke smaakcombinatie van banaan, pecannoten en (zoute) karamel. Want juist dat snufje zout maakt het verrassend en juist niet zo zoet als u wellicht zou vrezen. Ik heb hem uitgetest op een buurman die niet van toetjes houdt: hij schepte drie keer op en nam de rest mee naar huis. Ik bedoel maar.pavlova banaan zoute karamel

Bodem en saus kunt u rustig de dag van tevoren maken, alleen het opbouwen is echt iets voor op het laatste moment. Voor onervaren pavlovabakkers heb ik nog wat extra tips. Zo lukt eiwit stijfkloppen alleen in een schone, droge, vetvrije kom zonder enig fliebeltje dooier. Voeg om dezelfde reden de suiker nooit meteen al aan het begin toe. Idealiter blijft een pavlova in de oven spierwit als de tutu van naamgeefster Anna Pavlova, maar dat is lastig, want bij een te hoge oventemperatuur wordt hij bruin maar bij een te lage blijft hij zacht en kleverig.

Vandaar dat ik de oven eerst even hoog zet, dan ‘schrikt’ hij tot een lekker knapperig buitenkantje, daarna is het een kwestie van heel zachtjes garen en drogen. Elke oven is verschillend en het is even uitvogelen hoe het bij die van u het beste werkt. Beschaafd beige is ook leuk. En zakt hij in als u hem (afgekoeld!) uit de oven haalt? Geen paniek, de krater vult u gewoon op met slagroom en banaan. Niemand die het ziet. En anders staan er hier nog meer pavlova-EHBO-tips.

zoutekaramel

Nee, ik ga niet over één nacht ijs. Na vijf pogingen had ik de ideale kan-niet-mislukken-zoutekaramelsaus te pakken. (Niet op de foto: de geheel gekristalliseerde en weggegooide roerversie)


Zelf maken? Mijn recept voor mini-banaanpavlovaatjes met zoute karamel (inderdaad, in mini-uitvoering) is intussen opgenomen in mijn kookboek De vrolijke tafel . Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Appelmuffins met bonen

Komkommersoep met garnalen

Pastagroenten

Vorig bericht: « Mijn kookschrift
Volgend bericht: Culinaire Colleges 2015 »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN