Wat is toch dat #nopakjes dat ineens overal opduikt in social media? Een korte uitleg.
Lekker koken, het is populairder dan ooit. Sterker nog, mensen die zelf koken zijn gezonder, blijkt ook weer uit een recente studie. Waarom? Omdat gerechten die we zelf maken minder vet, suiker en zout bevatten dan de (bijna) kant-en-klare. Helaas heeft de voedingsmiddelindustrie er een handje van om te doen alsof ze ons helpen met koken. Een beetje van mezelf en een beetje van…
Fabrikanten hebben ons op vakkundige wijze aangeleerd dat je voor koken industriële pakjes en zakjes nodig hebt, want anders is het moeilijk én tijdrovend, én duur. Het tegendeel is waar. Voor de meeste pakjes moet je de belangrijkste ingrediënten nog altijd zelf erbij kopen. Zie: boerenomelet met prei en ui, Macaroni ovenschotel Kip mozzarella en tomaat, Tagliatelle met ricotta en spinazie of Hollands Pannetje kip, prei en champignons. Tijdwinst heb je ook al niet.
Wat zit er dan wél in zo’n pakje? Wat kruiden die een beetje thuiskok al lang in huis heeft en vooral veel zout, suiker, smaakversterkers, verdikkingsmiddelen, antiklontermiddelen, bijelkaarhoudmiddelen, conserveringsmiddelen, bijkleurmiddelen. Allemaal dingen die je helemaal niet nodig hebt als je ze zelf maakt. Daarmee zijn pakjes en zakjes per definitie juist duurder dan zelf maken. En het belangrijkste argument zou ik bijna nog vergeten: zelf maken is nog lekkerder ook.
En hoe zit het nu met dat #nopakjes? Die hebben foodblogger Antoinette (van Italiaans Koken met Antoinette) en ik samen in het leven geroepen. Of je nu schrijft/blogt over eten of gewoon graag een fotootje op social media zet van wat je vanavond gegeten hebt, iedereen is van harte welkom om de hashtag #nopakjes te gebruiken. Of het logo dat hiernaast staat, en dat door iedereen gebruikt mag worden (mail me even als je een hoge-resolutieversie nodig hebt).
Er is uiteraard geen interne of externe commissie die bepaalt wat wel of niet goed is, dat doe je lekker helemaal zelf. Heb jij een lekker recept/gerecht/eetfoto en ben je er trots op dat het zelfgemaakt is, zonder pakjes of zakjes, gebruik dan de hashtag #nopakjes. Op die manier helpen we allemaal een beetje mee om mensen bewust maken dat ze geen pakjes nodig hebben om lekker te kunnen koken.
Handige bijkomstigheid is de filterfunctie die de tag heeft op de sociale media. Of zoals iemand al twitterde: “Wat fijn! Al mijn favorieten bij elkaar! #nopakjes.” Hoe makkelijk wil je het hebben? Helemaal in de aanloop naar die belangrijke nationale feestdag: Antipakjesavond op 4 december. Ik hoop dat tegen die tijd #nopakjes trending topic is in het hele land.