Een blikje krab van 4 jaar over de datum? Daar kun je nog best wat mee. Iedereen gooit altijd maar van alles rücksichtlos weg, dat is nergens voor nodig. Ik heb dat blikje in kwestie met smaak verorberd, net als een blikje sardientjes van 2 jaar over tijd. En oh ja, ik leef ook nog, dank u. Als je toch blikjes uit de tomeloze voorraadkast aan het opmaken bent, gooi er dan meteen ook eventuele rondslingerende kliekjes bij, want dat ruimt allemaal zo heerlijk op.
De inspiratie voor deze krabsalade komt uit het leuke boekje Koken met vis uit blik van Bart van Olphen (zie blz 126), al deed ik het nogal anders.
Snij een venkel met een loeischerp mes in flinterdunne stukjes. Dat is even een fijn zen-momentje. Dan een bloedsinaasappel kaal schillen met datzelfde mes en tussen de taaie vliezen door in mooie blote partjes snijden. Vang het sap op boven een kom en knijp ook het vliezenkarkas dat je overhoudt eens goed uit, daar komt nog een vracht sap uit gedropen. Klop dat los met 2 eetlepeltjes mayo (het wordt nu gezellig roze!) en breng op smaak met zout en peper. Verdeel venkel, bloedsinaasappel en de inhoud van 1 blikje krab over 2 grote borden. Begiet met de dressing. Strooi er wat grofgehakte peterselie over (voor een kleuraccent) en wat grofgehakte pistachenoten (voor een knapperige bite). Of doe iets vergelijkbaars maar dan heel anders op basis van de spullen die je zelf nog rond hebt slingeren.
Morgen geef ik het recept van die sardinekoekjes bovenaan de foto. Ook weer met kliekjes.