• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

16 februari 2015

Falafel

Vaste prik met vriendin L: falafel eten en dan naar de film. Liefst eentje met George Clooney, maar dat heb je niet altijd voor het uitkiezen. En na afloop steevast braaf aan de thee of woest aan de cocktail, afhankelijk van het tijdstip. Of het soort film.

Bij willekeurig welke Amsterdamse bioscoop is altijd wel een falafeltentje op loopafstand, al hebben we zo onze voorkeuren. Liefst die met dat prettig uitgebreide rauwkostbuffet waarbij onbeperkt bijscheppen is toegestaan, vooral van de kruidige wortelsalade en de komkommers met dille. Want die gefrituurde balletjes zelf, ach, tja, die zijn toch meer noodzakelijk kwaad. Voedzame vulling. Nee, al die fleurige, knapperige groentes en pittige, knoflokige kruidendips, daar komen we voor. Fastfood, maar dan gezond.

Maar ja. Nu is er Netflix en komen we de deur niet meer uit. Dan maar zelf aan de slag. En dan ook maar meteen helemaal, dus niet met van die kant-en-klare vegaballetjes uit de super.

Uit een bakje: Vivera falafel
74% kikkererwten, raapolie, tarwebloem, spinazie, ui, peterselie, knoflook, kruiden en specerijen, zout, voedingszuur (citroenzuur), conserveermiddel (E200), ijzer, vitamine B12.

Falafel

U hebt er wel echt gedroogde kikkererwten voor nodig, met een blik werkt het niet, dat wordt zompige boel. Nu valt er met bloem of paneermeel best wat te repareren, maar dan zijn ze niet meer glutenvrij. En ik wou nou net de glutenmijdende lezers van deze rubriek eens een keertje tegemoetkomen. Kikkererwten nachtje weken in water, fijnmalen met een pakketje smaakmakers, tot balletjes boetseren en dan bakken, zo simpel is het. Maar vooral serveren met een hoop lekkere toestanden erbij voor een ongecompliceerde met-de-handen-eetmaaltijd.
George zou het met ons eens zijn: Falafel, what else?Falafel

Zelf maken?
Nodig voor 4 personen (± 30 balletjes):
300 g gedroogde kikkererwten
1 ui
2 ferme knoflooktenen
½ bosje platte peterselie
½ bosje koriander
1 afgestreken eetl komijnpoeder (djinten)
1 afgestreken eetl korianderpoeder (ketoembar)
1 mespunt cayennepeper
½ theel zout
plantaardige olie om te bakken
Erbij: pitabroodjes en garnituur

Week de kikkererwten minstens 12 uur in ruim koud water. Laat goed uitlekken. Doe met alle overige ingrediënten (behalve de olie) in een keukenmachine of ander hakselapparaat en maal tot een fijn kruimelig geheel. Stop zodra het aan elkaar begint te plakken. Kneed en knijp tot iets afgeplatte balletjes (Ø 3-4 cm), echt rollen gaat lastig. Laat liefst een uurtje opstijven in de koelkast. Verhit de olie (175 °C of tot een kruimeltje meteen gaat bruisen), bak de balletjes in porties in 3-4 minuten goudbruin. Til eruit met een schuimspaan, laat even uitlekken op keukenpapier.
Serveer in warme pitabroodjes met huisgemaakt saladebuffet (zie tips).

Tips voor erbij:

  1. Tahinsaus: verdun tahin (sesampasta in een potje) met olijfolie, citroensap en wat kokendheet water (anders gaat het klonteren). Proef op zout en peper.
  2. Yoghurtsaus: meng Griekse/Turkse yoghurt met uitgeperste knoflook en flink wat gehakte kruiden naar eigen voorkeur (denk: peterselie/koriander/munt/dille), zout en peper.
  3. Kool: hussel fijngeschaafde witte kool om met olijfolie, citroensap, fijngehakte peterselie, zout, en peper, en zet minstens een half uur weg zodat de kool zacht wordt.
  4. Komkommer: maak dunne halvemaantjes komkommer aan met olijfolie, azijn/citroensap, zout, peper en veel verse dille.
  5. Wortel: blancheer halve plakjes winterpeen in 5 minuten beetgaar. Giet af en hussel meteen warm om met olijfolie, citroensap, uitgeperste knoflook, komijnpoeder, cayennepeper, zout en verse peterselie en/of koriander.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

paris brest

Paris-Brest

Charlottetaart met mango

Risotto met pompoen

Vorig bericht: « Nieuwe Nationale Kaastest
Volgend bericht: Sinaasappelcashewkoekjes Jules Destrooper »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN