Inderdaad, een beetje laat voor een paasrecept, maar verschijning in de krant krijgt nu eenmaal voorrang boven online. Maar wat is er mis met een après-paasstol? Of anders wacht je tot december en noemt het een kerststol. Want het is namelijk een mysterie: wanneer is een stol een kerststol en wanneer een paasstol? Volgens mij zijn ze precies hetzelfde, maar dan met een andere sticker erop. De warme bakker zal heus opnieuw bakken, maar voor de exemplaren uit de supermarkt durf ik mijn hand niet in het vuur te steken. Het zou zomaar kunnen dat alle stollen die in januari nog over zijn gewoon in de vriezer gaan tot april, en dan een fris nieuwe sticker krijgen met ‘paasstol’ erop.
Uit een zak: Dirk van den Broek – Roomboter vruchtenstol met banketspijs
Tarwebloem, rozijnen, water, banketspijs (18%) (suiker, sojabonen, witte bonen, plantaardige olie (raapzaad), gemodificeerd zetmeel (aardappelzetmeel), tarwemeel, zout, aroma), bakkersgist, tarwegluten, dextrose, poedersuiker (zakje), weipoeder, bakkerszout, tarwezetmeel, boterolie, emulgatoren (E471, E472e, E482), meelverbeteraar (E920), plantaardige oliën (zonnebloem, koolzaad), natuurlijk aroma, voedingszuur (E263), verdikkingsmiddel (E466), rijsmiddel (E500), melkeiwit, glucosestroop, kurkuma.
Sowieso valt mij op dat Kerst en Pasen steeds meer op elkaar beginnen te lijken. Was het kerstdiner vroeger het enige grootscheepse kookmoment van het jaar, nu worden we ook met Pasen geacht flink in de pannen te roeren. Het feestassortiment in de supermarkt is nagenoeg hetzelfde, zij het dat de kalkoen is vervangen door lamsbout. Kronkelige paastakken worden opgetuigd als kerstbomen, zij het met eivormige ballen. En alles wat rood was, is nu geel.
Alleen die stol is een constante factor. Zelf bakken valt reuze mee, al zitten er wat tijdrovende wachtperiodes tussen. Amandelspijs maakt u, hopsakee, in de keukenmachine, verbijsterend simpel. Vaak gaan er ook nog amandelen door het deeg zelf, maar dat vind ik categorie ‘vlek op vlek’, ik heb liever hazelnoten. Ik ben nog nooit iemand tegengekomen die sukade lekker vindt (correctie: tenzij in mijn recept voor kruidkoek natuurlijk!), dus ik dat laat ik gewoon weg. Net als oranjesnippers, waar ik dan weer niks tegen heb, maar die ik nooit kan vinden als ik ze nodig heb en daarom gemakshalve vervang door sinaasappelrasp. En van een ferme snuf versgestampte kardemom wordt álles lekkerder, ook paasstol.
Zelf maken?
Nodig voor 1 stol:
Amandelspijs:
75 g suiker, 75 g blanke amandelen, rasp ½ citroen, ± ½ ei
Vulling:
250 g mix van krenten en (twee kleuren) rozijnen, 50 g geroosterde/gehakte hazelnoten, rasp ½ citroen, rasp 1 sinaasappel, 3 eetl (bruine) rum, 1 eetl vanillesuiker, 1 theel kardemom, 1 theel kaneel
Stol:
300 g bloem, 100 ml melk, 75 g boter, 30 g suiker, 1 groot ei, 1 zakje gedroogde gist (7 g), ½ theel zout, plus: wat extra bloem + boter + poedersuiker
Amandelspijs: Doe amandelen, suiker en citroenrasp in de keukenmachine en maal tot gruis. Giet er al draaiend net zo weinig ei bij tot het een smeuïg doch stevig geheel is. Bewaar in de koelkast.
Vulling: Schep alle ingrediënten in een kom door elkaar.
(Dit kan allebei liefst al een – halve – dag van tevoren).
Stol: Meng gezeefde bloem, suiker en gist in een grote kom. Smelt de boter en kluts ei, melk en zout erdoor. Giet in de kom en roer met een pollepel tot een kleverig geheel. Kneed verder met de hand op een bebloemd aanrecht, lekker stevig een minuut of 10 tot het een mooi soepel deeg is. Laat in de kom 15 minuten rusten. Kneed de vulling erdoor en rol de bal over het aanrecht tot de rozijnen er goed inzitten. Laat in de kom, afgedekt met een theedoek, 45 minuten rijzen op een warme plek. Duw lichtjes uit op het aanrecht tot een ovaal. Kneed de amandelspijs tot een rolletje en leg in de lengte erop. Klap het deeg eroverheen. Peuter los bovenop zittende rozijnen of krenten eraf (die verbranden alleen maar) en stop erin. Duw goed aan. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat, bedek weer met de theedoek en laat op een warme plek opnieuw 45 minuten rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 180 °C. Bak de stol in ± 35 minuten gaar. Haal uit de oven, leg op een rooster, smelt nog wat extra boter en kwast de stol hiermee in. Bestrooi met poedersuiker en laat helemaal afkoelen.
TIP: Extra lekker met zelfgemaakte boter.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest, dan raak je ‘m nooit meer kwijt:
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek. Plus natuurlijk de kersverse nieuwe aanwinst: Slim zónder pakjes & zakjes.