• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

25 april 2015

Vega bietenburger

vegatopia bietenburgerMet bescheidenheid noemen de makers van het gisteren besproken Vegatopia-kookboek dit ‘De ultieme bietenburger’. Nou was het voor mij de eerste bietenburger van mijn leven, dus ik heb weinig vergelijkingsmateriaal, maar hij viel bijzonder goed in de smaak. Meneer Koken met Karin wilde er meteen nog een. Hij valt ook goed in te vriezen, ontdekte ik. Ook altijd handig. Niet schrikken van de ingrediëntenlijst, het is niet ingewikkeld en al lijkt het soms vreemd (havermout? huh, in de hamburger?): het komt goed!

Voor 4 burgers snij je 1 ui en 1 kleine rode paprika heel fijn. Fruit op laag vuur in een lepel olijfolie in een koekenpan glazig. Voeg 2 gehakte knoflooktenen toe en bak nog een minuutje. Dan mogen er 2 theel balsamico-azijn bij en het hoofdbestanddeel van deze burgers: 1 fijngeraspt rauw bietje (170 g). Laat 15 minuten pruttelen zodat het vocht verdampt, af en toe roeren.
Maal intussen in de keukenmachine 40 g groene olijven zonder pit en (daar komt ‘ie:) 50 g havermout. Of gebruik de staafmixer, maar dan wel met bijbehorend bakje, anders komt hij er niet doorheen. Ja, ik spreek hier uit ervaring…
Laat 150 g zwarte bonen (tip van mij: zo’n klein Bonduelle-blikje is precies genoeg) uitlekken en prak fijn met een vork. Roer samen met dat olijven-havermoutgrut door de pan met bieten. Voeg 2 theel paprikapoeder (mijn tip: pimentón), ½ theelepel gemberpoeder (die had ik niet, maar wel wat geraspte verse gember) en volgens het recept 1 theel Turkse pul biber, maar ik deed wat van die gewone chilivlokken uit zo’n molentje. Een beetje pit heeft ‘ie wel nodig! En wat zout en peper trouwens.
Goed mengen in de pan, 1-2 minuutjes. Dan in 4 porties verdelen, tot burgertjes boetseren. Dat is eerlijk gezegd nogal lastig als ze heet zijn, dus laat even afkoelen.

Oh, de saus is er ook nog: maal in de keukenmachine 8 zontomaatjes (op olie) met 1 knoflookteen en 2 eetl mayonaise tot een zalmroze geheel. Volgens recept moeten er ook nog 4 eetl melk door, maar die had ik niet in huis en bleken ook helemaal niet nodig. Topsausje!

vegatopia bietenburger

Zoek de verschillen! 😉

En nu de hele boel samenstellen: rooster 4 zachte sesambolletjes (ik warm ze opengesneden op in de oven, dan worden ze ook knapperig). Bak de burgers in wat hete olie tot ze warm zijn en een knapperig korstje krijgen, gaar zijn ze al. Beleg elk broodje met wat sla (boek: kropsla, ik: rucola), burger en dan saus. Heel erg heerlijk. Ik kan niet anders zeggen. Ik heb ‘m ook geprobeerd met (uiteraard zelfgemaakte) guacamole erop, ook een aanrader trouwens.

Dit recept komt zoals gezegd uit het kookboek Vegatopia, lees hier mijn recensie.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Herman de vriendschapscake

Zalmforel in de Lekué Braadstomer

Tomatenketchup

Vorig bericht: « Vegatopia kookboek
Volgend bericht: Oranje koeken voor Koningsdag »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN