Al maanden lag er een bakje rookmot in huis van Point-Virgule, een Belgische firma gespecialiseerd in barbecue-attributen. Ooit gekregen, maar omdat ik thuis zelden barbecue, want vier hoog achter met balkonnetje, had ik hem maar in de vakantiekoffer gestopt. Meteen op de eerste de beste mooie dag uitgeprobeerd. ‘Smoke it all, ideaal voor het roken van gevogelte , lam en varken’, dus laten we het eerst maar eens proberen met een kippetje. Het alufolie-bakje moest gewoon op de kooltjes, maar wel een beetje aan de zijkant. Je herkent duidelijk de rookmot (van beuk), maar er zit ook een ondefinieerbare bonk in. Dat zijn waarschijnlijk die ‘knoflook, gember en kruiden’?
Kip erop, Label Rouge in dit geval, met voor de sappigheid wat boter onder het vel en citroenen in heur hol. Deksel erop en een klein uurtje wachten. Inderdaad, alras begint de boel flink te roken.
Mirakels! Wat een beeldschoon gebronsde kip! Zo heb ik hem nog nooit meegemaakt. Proefde je iets van de rooksmaak? Nee, in het geheel niet. Rook of smaakte de kip naar gember of knoflook? Nee, ook dat niet. Maar alle tafelgasten waren het erover eens: zo’n mooie kip van de barbecue hadden ze nog nooit meegemaakt. De rest van de vakantie is er nog menig kippetje geroosterd, maar zo mooi als deze, nee, zo werden ze nimmer meer. Alleen al om die reden toch nog eens op zoek gaan naar die rookmot in een kookwinkel.