• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

5 februari 2016

Familierecept: Ragout

Eigenlijk twijfelde ik nog geen seconde over het recept uit het gisteren besproken boek Familierecepten. Schrijver Felix Wilbrink is zó lyrisch over ragout, dat moest het worden. Het was simpelweg onvermijdelijk. Zeg nu zelf:

“Er is een ragout voor jou. Ieder mens heeft zijn ragout. Ieder individu is horig aan één smaak die altijd bij hem past en die smaak kan alleen telkens weer worden gevangen in die ene ratout die jouw eigenheid vertegenwoordigt. Het kan een paar jaar duren. De ragout kan als een armzalige verschoppeling ingeblikt verpieteren in de schappen van de supermarkt. Maar er komt een dag dat ieder mens die het beste met zichzelf voor heeft, het vuur opstookt, de pannen schrobt, de messen slijpe en met een sissende klont boter die langzaam in de pan weg borrelt, het heft in iegen hand neemt en zijn ragout maakt. In de restjes in je ijskast en in je voorraadkast ligt je rijkdom. Daar vind je de ingrediënten die nodig zijn voor een echte ragout. Een echte ragout, wat is dat dan? Een echte ragout is de ragout die je op dat moment kunt maken. Die je dwingt te experimenteren, die eist dat je smaken bij elkaar brengt waar je nooit eerder van droomde.”

ragout-in-rijstrand

Goed. Hier volgt zijn recept voor basisragout. Letterlijk zoals het in het boek staat, zodat je meteen kunt proeven van de onnavolgbare stijl van Wilbrink zelf:

Basisragout
Nodig voor 4 personen:

500 g champignons
400 ml bouillon
45 g boter
30 g bloem
100 g restjes gaar vlees van maximaal 2 dagen oud
1 eetl witte wijn
sap van ½ citroen
½ eetl peterselie, fijngehakt
1 eidooier
zout en peper

Ter verhoging van de feestvreugde had ik speciaal even snel groentebouillon gemaakt (het recept staat in mijn Grote Zonder Pakjes & Zakjes Kookboek)

Ter verhoging van de feestvreugde had ik speciaal even snel groentebouillon gemaakt (het recept staat in mijn Grote Zonder Pakjes & Zakjes Kookboek)

“Niets is eenvoudiger dan het maken van een ragout. Ik vind eigenlijk dat iedereen ragout-les op school zou moeten krijgen. Eigenlijk is het zo’n logisch recept. Je hebt vlees, groenten, paddenstoelen en je bakt ze. Direct heb je vocht in de pan. Nu, beetje bloem erbij en het vocht is gebonden. Ja, ja, en die klontjes dan? Als je maar roomboter gebruikt, dan heb je nooit klontjes. En die meelsmaak dan? Heel simpel, 3 minuten door laten koken en weg is die. De bloem heeft nu alle smaak van alle ingrediënten overgenomen. Simpeler kan haast niet. Ragout is de moeder van het koken. Houd haar in ere!
Wij gaan aan restverwerking doen. Kalkoen over, kip over, kalfsvlees over, hier past al het witte vlees bij. Beter geen rundvlees nemen, oh, en een beetje van de varkensrollade gaat ook best. Allemaal klein snijden.
Snij de champignons in kwarten. Smoor ze gaar in wat boter. Vlees erbij. De rest van de boter erbij, dan de bloem erover strooien. Roer en bak even door, laat niet bruin worden. Dan de hete bouillon erbij en je krijgt een prachtige ragout. Laat even doorkoken. Dan breng je het geheel op smaak met zout, peper en een beetje citroensap. Wijn erin, en de eidooier. Glad roeren, nog heel goed doorwarmen. Serveer met rijst en ruim peterselie erover gestrooid.”

Dit recept komt zoals gezegd uit het kookboek Familierecepten van Felix Wilbrink, lees hier mijn recensie.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kookboek Chips plus recept

Vega pyttipanna

Kebab

Vorig bericht: « Kookboek Familierecepten
Volgend bericht: Cake van adukibonen »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN