• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

11 april 2016

American pancakes met eigen wei

Ik schreef al eerder dat je het overblijfsel van de doe-het-zelfboter niet moet weggooien. De wei (want zo heet het) is prima inzetbaar om van die lekkere luchtige Amerikaanse pannenkoekjes te maken, je weet wel, kleiner en dikker dan ‘die van ons’, en bijzonder feestelijk als ontbijt.
Maar dan is het wel zo aardig als ik je meteen even mijn recept erbij geef natuurlijk.
Bij deze.
pancake

Smelt 50 g boter in de magnetron, dat kan je zelfgeklutste boter zijn, maar dat vind ik dan zelf weer zonde, die zou ik gewoon savoureren op een broodje. Neem hiervoor maar gewoon kant-en-klare boter uit een pakje. Géén margarine! Het leven is te kort om vies te eten, ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Laat even afkoelen.

Zeef 200 g zelfrijzend bakmeel samen met 1 volle theelepel bakpoeder boven een kom. Giet daar de afgekoelde boter bij plus 300 ml wei (of gewoon karnemelk, als je niet zelf boter gemaakt hebt). Nog een groot ei erbij en alles even, huppekee, door elkaar kloppen. Het beslag is dikker dan voor gewone pannenkoeken, maar moet wel makkelijk van een lepel vallen. Laat het beslag als je wilt gerust even staan, dat komt het bakproces ten goede, maar als je – net als ik – daar het geduld niet voor hebt, dan ga je meteen door.

Dit is trouwens het moment om er eventueel nog een doosje blauwe bessen doorheen te roeren, of twee handjes diepvriesexemplaren. Maar die had ik dit keer allebei niet bij de hand.

Verhit eerst een koekenpan (of twee, dan schiet het wat meer op!) en smelt er dan pas wat boter in. Schep bergjes beslag erin, er passen er doorgaans 3 in de pan, meer als je ze kleiner maakt. Bak op niet al te hoog vuur tot de bovenkant droog is en er gaatjes in vallen (± 2 minuten). Draai om en bak ook de andere kant in nog een minuutje à anderhalf. In geval van blauwe bessen zullen die nu onherroepelijk openbarsten, wat zorgt voor spectaculair paarsblauwe taferelen.
Hou warm in alufolie en bak de rest. Of eet meteen op en bak daarna een volgende portie.

Dient beslist (BESLIST!) geserveerd te worden met maple syrup. Oh, en een klontje boter erop verhoogt eveneens de feestvreugde.pancake

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Pruimenchutney

Klassieke appelcake

Vissoep (à la bouillabaisse)

Vorig bericht: « Zelfgemaakte boter
Volgend bericht: Falafel uit de oven »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN