• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

18 mei 2016

Sambal goreng asperges

Volgens mij eten wij zo weinig asperges omdat we niet goed weten wat we ermee moeten. Ja, koken, en dan opeten met ham en botersaus en een aardappeltje. Maar wat dan? Dat treft, het Nederlands Aspergecentrum heeft net onderzoek gedaan onder 1200 liefhebbers van het witte goud. De uitslagen zijn nog niet volledig geanalyseerd, maar de woordvoerster wilde me best alvast een eerste indruk geven. Wat blijkt? De traditionele bereiding staat inderdaad stationair op nummer 1, met daarna een hele tijd niks. Vooral de eerste keer van het seizoen ‘want dan hebben we er zo lang naar uitgekeken’. Edoch zowaar, er wordt toch ook steeds meer geëxperimenteerd, de horeca voorop, met grillen (‘de trend!’), wokken, salades en zelfs aspergetoetjes.

Ook bij mij thuis gaan de allereerste asperges steevast op klassieke wijze, maar daarna stappen wij al snel over naar de eigenlijke huisfavoriet: de Indische asperges van mijn vaste fotograaf Harold Pereira. Behalve begenadigd beeldtovenaar en schat van een man is hij ook een onvervalste lekkerbek. Tijdens de dagen- of soms zelfs wekenlange fotosessies voor mijn kookboeken gaat het steevast over eten. Ooit, een boek of zes geleden, verklapte hij mij tussen de sluitertijden door zijn lievelingsgerecht met asperges. Dat bleek een typisch geval van veni, vidi, vici. Het recept staat al jaren op mijn website, maar, geef toe, dat wist u niet, en heus, u móet het een keer (of twee, of drie) proberen, dus vandaar dat het nu ook eens in de krant mag. In de in de loop der jaren iets aangepaste versie zoals wij hem thuis inmiddels blind maken.
sambal goreng asperges

Nodig voor 4 personen:
1 kilo asperges
6 eieren
400 g smaaktomaten (type Tasty Tom)
1 grote ui
2 knoflooktenen
± 5 cm verse gemberwortel
1 serehstengel
1 salamblaadje (of laurier)
1 (suiker)klontje trassi
1 (suiker)klontje palmsuiker (of 1 eetl bruine basterdsuiker)
2 theel sambal badjak
1 scheut ketjap manis
snufje zout
scheutje plantaardige olie
Lekker erbij: (pandan)rijst

Breng alvast een pan half gevuld met water en wat zout aan de kook voor de asperges. Snipper de ui en de knoflook en fruit glazig in een scheutje olie in een braadpan. Schil de gember, hak in stukjes en fruit even mee. Snij de tomaat in stukken en voeg toe. Kneus de sereh, leg er een knoop in en doe in de pan, samen met salam/laurierblad, trassi, suiker, sambal, ketjap en wat zout. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen onder een deksel. Schil intussen de asperges met de dunschiller en verwijder de houtige uiteindes. Snij in stukken van 4 cm lang en blancheer 4 minuten, op laag vuur, onder een deksel. Giet af en laat uitlekken. Nee, ze zijn nog lang niet gaar, maar dat komt nog. Voeg toe aan de saus en giet er een scheutje water bij als het te droog oogt. Laat het geheel 20 minuten nog steeds onder een deksel zachtjes sudderen tot de asperges goed inprikbaar zijn. Schep af en toe voorzichtig om. Kook intussen rijst (ik doe dat gewoon in het kookwater van de asperges) en eieren. Pel de eieren en laat op het laatst nog even meewarmen en kleuren in de saus.

Serveren: Verwijder sereh en salam. Maak met een kopje torentjes van rijst. Schep de asperges met de saus eromheen. Garneer met gehalveerde eieren.

Tips:

  1. De trassi (garnalenpasta) is dermate cruciaal voor de smaak dat ik alle niet-vegetariërs met klem adviseer om hem vooral niet achterwege te laten. Nee, er is helaas geen vega alternatief.
  2. Het wordt een smeuïg geheel, maar er is geen sprake van een echte plens saus. Wie dat wel wil, voegt extra tomaat en water toe.
  3. Een beetje Indo verdubbelt de sambal, maar dat moet u zelf weten. Te pittig uitgevallen? Wat extra suiker erbij.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

P.S.
Waar zijn de pakjes en zakjes? Die blijven even in de kast want dezer weken zit ik in een aspergeserie. Lees hier mijn aspergereportage.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Pittig draadjesvlees

Asperges met bietensalsa

Aspergerisotto met zeekraal

Vorig bericht: « Lunchen bij l’Arpège
Volgend bericht: Aspergekroketten »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN