• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

16 augustus 2016

Quenelles de poisson

Vandaag etappe 5 in mijn Ronde van Frankrijk: Lyon. Denk je aan Lyon, dan denk je aan eten. Met kenmerkende Franse bescheidenheid noemen ze zichzelf de gastronomische hoofdstad van de wereld. Dat blijkt geenszins overdreven. De hometown van grootmeester der nouvelle cuisine Paul Bocuse heeft de grootste Michelinsterrendichtheid van Frankrijk, telt daarnaast nog eens ontelbare niet-besterde etablissementen en is rijk aan lekkere winkels en marktjes. lyonDe liefhebber zoekt meteen een bouchon lyonnais op, zo’n even gemoedelijk als goedkoop restaurantje, gespecialiseerd in de lokale cuisine. Geen lichte kost, en dan doel ik nog niet eens op de overvloedige hoeveelheden. Veel varken in al zijn facetten plus orgaanvlees. Vaste prik is de andouillette: een zeer uitgesproken worst gevuld met ingewanden. Wie dat te eng vindt, wijkt uit naar een saucisson chaud: een vuistdikke roze worst, gekookt in bouillon en vervolgens geserveerd in dikke plakken met gekookte aardappels erbij. Nog zo’n lokale specialiteit is de Tablier du sapeur (‘schort van de brandweerman’): een wienerschnitzel-lookalike, maar dan van runderpens. Nee, hier kun je maar beter geen vegetariër zijn. Daarentegen blijkt ‘hersenen van de zijdewever’ (la cervelle du canut) een onschuldige stokbrooddip van roomkaas met veel knoflook en groene kruiden.

lyon

Mijn eigen favoriet zijn de quenelles: een soort luchtige, ongepaneerde kroketten op basis van fijngemalen snoekfilet. Loeiheet geserveerd in een ovenschaaltje met romige bechamel of nog liever sauce Nantua, gezellig oranje van de rivierkreeftjes. Zelfs Franse kookboeken gaan steevast uit van kant-en-klaar gekochte quenelles uit de diepvries. Die hebben wij hier niet voorhanden, net zomin als de gemiddelde Nederlandse visboer snoek paraat heeft, dus ik verzon een aangepaste versie met kabeljauw en tomatensaus. Ook gezellig oranje en mét rivierkreeftjes.

quenelles

 

Zelf maken?
Helaas pindakaas, dit recept staat niet meer online omdat het intussen is opgenomen in mijn nieuwe kookboek Slim zónder pakjes & zakjes. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.

 

De overige tot nu toe online verschenen afleveringen van mijn Ronde van Frankrijk (nog wel online):
Purée de sardines (sardientjespuree)
Paris-Brest (soezenring met hazelnootroom)
Poulet aux pruneaux d’Agen (kip met pruimedanten)
Tian provençal (Provençaalse groenteschotel)
Tartiflette (aardappelovenschotel met Reblochon)

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Noedelsoepje (in a jar!)

Klassieke appelcake

Stamppot raapsteeltjes

Vorig bericht: « Tian provençal
Volgend bericht: Tartiflette »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN