• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

5 september 2016

Bramenjam met rozemarijn

Een mens leert altijd weer bij, het leven is één grote éducation permanente. Neem nou bramen. Door schade en schande weet ik intussen dat je die altijd moet plukken met lange broek en dito mouwen, want bramenstruiken hebben de onhebbelijke gewoonte om innig verstrengeld te staan wezen met brandnetels – nog afgezien van hun eigen stekels natuurlijk. Ook een donker gekleurde outfit strekt tot aanbeveling, want bramen geven zeldzaam fraaie paarsblauwe vlekken die er slechts met heel veel moeite (en Diet Groothuis’ Grote Poetsboek) weer uitgaan. Lang zijn en/of zelfs een trapje meenemen is ook handig, want de lekkerste bramen zitten nooit en te nimmer binnen handbereik. Nee, als een braam het u lastig kan maken, zal hij dat beslist niet laten.

Tot overmaat van ramp bleek het deze zomer op mijn vaste bramenplukadresjes treurig gestemd. Te nat voorjaar? Te koude zomer? Wie zal het zeggen. Maar terwijl ik vorig jaar om dezelfde tijd met een volle emmer huiswaarts keerde, trof ik dit keer slechts groene en hier en daar hooguit bleekrode vruchtjes.
bramenstruik
Nog lang geen zwartblauwe oogstweelde. Geduld is een schone zaak. Maar te lang wachten is ook weer een risico, dan blijkt soms alles al weg. Opgepeuzeld door de vogels, geraust door andere wildplukkers of gewoon zo’n beetje verdroogd in de zon. Mocht u ze eerdaags nog tegenkomen, sla uw slag. Ze zijn nooit zo mirakels groot en sappig als die van de groenteboer, maar klein en onooglijk maakt voor jam niet uit. Want als, ja áls er bramen zijn gescoord, dan geeft niets zoveel voldoening als zelfgemaakte bramenjam. Al was het maar omdat je bramenjam zo zelden tegenkomt in de winkel.

Uit een potje: Bonne Maman bramenjam
Inhoud: bramen, suiker, rietsuiker, geconcentreerd citroensap en pectine.

bramenjam

Zelf maken?
Nodig:

bramen
geleisuiker speciaal
paar takjes rozemarijn
eventueel 1 citroen

Ik neem liever geleisuiker speciaal, dan wordt het wat minder zoet dan met gewone geleisuiker. Hoeveelheden geven heeft geen zin, ik weet natuurlijk niet hoeveel bramen u gaat plukken. Hou gewoon de verhouding fruit-suiker aan als op de verpakking vermeld staat. Bramen niet wassen, dat wordt een kliederboel, wel zorgvuldig takjes en blaadjes en dingetjes verwijderen. Voor een snufje je-ne-sais-quoi mag ik graag rozemarijn toevoegen. Hoeveel? Tja. Te weinig en je proeft niks, te veel en het wordt zepig. Zeg: 1 ferme tak per 500 gram bramen. Meng bramen, suiker en fijngehakte rozemarijn in een grote pan door elkaar. Laat minstens een uur (of hele nacht) staan en schep af en toe om tot het een glimmend nat geheel is. Heus, dat bevordert de jamstructuur. Zorg voor brandschone potten (tip: dampend heet uit de afwasmachine) en zet die ondersteboven klaar op een schone theedoek. Leg een schoteltje in de vriezer. Zet de pan op het vuur en breng al roerend aan de kook. Blijf roeren. Giet na 5 minuten wat kokendhete jam op het ijskoude schoteltje: stolt het meteen tot jam, dan is de boel klaar. Zo niet: ietsje langer. Vul de potten tot de rand, draai de deksels stevig vast en zet de potten eerst een paar minuten ondersteboven. Laat afkoelen en beplak met kekke etiketjes.

Tips:
• Wat citroenrasp maakt de boel lekker fris en citroensap helpt ook weer voor een mooie jamstructuur.
• Gebruik een schenkkan om de potjes vol te gieten, of een brede trechter (tip: zelf knippen van een plastic waterfles) en een soeplepel.
• Liever iets te dunne dan te dikke jam is mijn devies. Ook heb ik persoonlijk liever veel kleine potjes (tevens leuke cadeautjes) dan een paar joekels.
• Kijk hier voor nog meer jammaaktips, inclusief de hardheidstest.

 

P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek . zonderpakjesenzakjes

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Foodbloggersmarathon

Franse moorkop: religieuse

Geplette aardappels met kummel

Vorig bericht: « Boulets liégois
Volgend bericht: Wijn vervangen in recepten »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN