• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

6 september 2016

Wijn vervangen in recepten

K7Je wilt niet weten hoeveel mailtjes met vragen ik krijg. En hoewel ik keurig mijn best doe om iedereen van antwoord te voorzien, word ik er wel eens moe van om steeds dezelfde antwoorden te typen. Dan is het eigenlijk veel handiger om er maar een blogje aan te wijden.

Met stip op één, al jaren, is de vraag: “Wat bedoel je in je recepten met ‘boter’? Roomboter of margarine?” Het antwoord daarop vind je trouwens hier. Maar een goede tweede is de vraag: “In je recepten komt regelmatig wijn voor, waar kan ik dat door vervangen?” Meestal zijn kinderen de reden. Kinderen en alcohol, da’s inderdaad geen goede combi, hoewel ik me altijd afvraag hoe ze dat doen in Frankrijk, waar complete generaties zijn groot gegroeid met een wekelijkse portie boeuf bourguignon. Daar hoor of lees je nooit wat over. Maar goed, ’s lands wijs, ’s lands eer en après nous le déluge.

Want nee, in tegenstelling tot wat wel eens beweerd wordt, alcohol verdampt weliswaar tijdens het koken, maar nooit helemaal. Na twee uur sudderen is er nog altijd 10% aanwezig. Dus ja, het helpt om dingen lang te laten sudderen, wat je bij stoofschotels met vlees sowieso moet doen, maar als je echt 0% alcohol wilt, dan is er maar één oplossing: geen alcohol erin gieten.

Vaak zie ik suggesties opduiken om wijn te vervangen door druivensap, appelsap of bessensap (wat mij dan weer doet denken aan De Avonden van Gerard Reve waarin moeder een fles wijn heeft gekocht, qua feestelijk, maar zoonlief Frits ontdekt dat het slechts bessen-appelsap is. “’Bessen-appel,’ zei hij bij zichzelf, ‘bessen-appel. Help ons, eeuwige, onze God. Zie onze nood. Uit de diepten roepen wij tot u. Verschrikkelijk.’” Maar dit terzijde). Mijn advies in deze is: doe het niet. Wijn nooit vervangen door vruchtensap, niet van bessen, niet van appel, nee ook niet van druiven, dat maakt de boel alleen maar mierzoet. Dat moet je niet willen. Wijn geeft door zijn zurigheid smaak en diepte, geen zoetheid.

Aan de andere kant: azijn is echt véél te zuur. Ja ook appelazijn. Dus dat zou ik zeker niet doen. Hooguit een lepeltje, dat kan de smaak van een stoofschotel oppeppen zoals ook een kneep citroensap dat kan, maar beslist geen scheut.

De oplossing is eenvoudiger, namelijk integraal weglaten.
Als ergens een scheutje wijn in gaat, bijvoorbeeld bij vispakketjes in folie, dan kun je dat gerust weglaten. Ja, het scheelt smaak, inderdaad. Dus doe wat extra scheutig met kruiden, specerijen, plakje citroen, anders wordt het een flauwe hap.
vispakketjes
Bij gerechten waar een grote plens in gaat, bijvoorbeeld bolognesesaus, kun je de wijn eveneens weglaten. Dat is een saus die langzaam al pruttelend juist moet inkoken, dus extra vocht vooraf is niet nodig. Mocht de boel onverhoopt gaandeweg te droog worden, dan kan er altijd nog een scheutje water (of bouillon) bij.

Bij gerechten waar wijn integraal deel uit maakt van het gerecht (lees: waar minstens een halve fles in gaat, zoals bij boeuf bourguignon of coq au vin), moet je misschien gewoon een ander recept kiezen. Hier is wel degelijk vocht nodig en je zou kunnen kiezen voor bouillon als vervanger, maar dan krijg je wel een fundamenteel ander gerecht. Dus maak dit lekker als er een keer volwassenen komen eten, of wacht tot je eigen kroost wat groter is.boeuf

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kaas met wijn of kaas met thee?

Wijnreis Slovenië

De Grote Hamersma

Vorig bericht: « Bramenjam met rozemarijn
Volgend bericht: Minizza’s (kazige tomaatborrelhapjes) »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN