• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

29 september 2016

Perenkoekjes met chocola

Na een compleet verregende zomer doet die onverwacht eindeloze tropische nazomer weldadig, maar ook unheimisch aan. Je gaat er bijkans in geloven dat het altijd zo zal blijven. Niks geen regenflarden en kalende bomen. Nooit meer zwiepende najaarsstormen en om de plassen heen gefietszigzag in een flapperende regencape. Maar je zult zien, als je even niet oplet blijken de blotebenenweken ineens voorbij en breken de dikkepantymaanden weer aan. Een onherroepelijke kwestie die, weet ik nu al, hard aan gaat komen. En waar maar één remedie voor is: bakken.

Niet voor niets is net Heel Holland Bakt weer begonnen, en het zo mogelijk nog veel leukere Engelse origineel The Great British Bake Off op de BBC. De zomer voorbij? Dan gaan we niet zitten kniezen, maar ons op televisie verlustigen aan koekjes, taarten en cakes. Nog grotere troost biedt evenwel het bakken zelf.

chocopeerkoekjes

Uit een pakje: Casino Petits sablés poire
Pure chocolade 39,5% (suiker, cacaopasta, cacaoboter, lactose, geconcentreerde boter, mageremelkpoeder, emulgator: zonnebloemlecithine, natuurlijk vanillearoma), tarwebloem, suiker, plantaardige palm-, kokos en koolzaadvetten, compleet gehydrogeneerd kokosvet, mageremelkpoeder, maltodextrine, boterconcentraat, lactoserumpoeder, perenpoeder 1,5% (equivalent van 10,5% verse peer), lactose, eiwitpoeder, eieren, rijsmiddelen: ammoniumcarbonaat, natriumcarbonaat, difosfaten, geeleipoeder, zout, emulgator: zonnebloemlecithine, natuurlijk aroma.

Deze koekjes met chocola en peer – een ijzersterke combi – at ik de hele afgelopen zomer in Frankrijk. Hier heb ik ze nog niet gevonden, dus hop, zelf aan de bak. Al was het maar omdat het perenseizoen weer is begonnen. Maar de mussen vielen volop van het dak en ik vond het veel te omslachtig om eerst zandkoekjes te bakken, die te bedekken met zelfgemaakte perenpuree om vervolgens de hele boel netjes af te lakken met chocola. Pff, wat een gedoe. Dus ik klutste doodleuk alle ingrediënten door elkaar en dat leverde buitengemeen bevredigende rustiek-bonkige koekjes op. Zacht en smeuïg en troostend.

Kom maar door met die herfst.

Zelf aan de bak?
Nodig voor ± 18-20 stuks

1 handpeer
75 g pure chocola (70%)
175 g zelfrijzend bakmeel
100 g boter op kamertemperatuur
100 g suiker
1 volle eetl geraspte verse gember
1 eetl vanille-extract
1 ei
snufje zout

Verwarm de oven voor op 175 °C. Doe boter en suiker in een kom en mix tot een zacht geheel. Voeg het ei en de vanille toe en klop tot het is opgenomen. Nu mogen zelfrijzend bakmeel, gember en zout erbij. Mix kort tot een vrij taai deeg. Schil de peer, verwijder het klokhuis en snij in miniblokjes (denk: vierkante doperwten). Hak de chocola in kleine stukjes. Schep beide met een lepel door het deeg. Rol er bonkige bitterballen van en verspreid die met tussenruimte over twee met bakpapier beklede bakplaten. Duw wat platter. Bak ze ± 15 minuten in de oven gaar en lichtbruin. Til met bakpapier en al op een rooster en laat afkoelen. Bewaar in een trommeltje, al worden ze snel zacht, dus uitdelen en opeten is beter.

TIPS
• Zelf vanille-extract maken? Parkeer alle leeggeschraapte vanillestokjes voortaan in een flesje met wodka. Het wordt vanzelf donkerbruin en zeer aromatisch. Of duw de stokjes in een suikerbus voor zelfgemaakte vanillesuiker.
• Erg zacht en kleverig deeg? Leg het even in de koelkast.
• Variant: voeg 100 g havermout toe, daar worden ze knapperiger en meer echt koekjesachtig van.

perenkoekjes chocola

P.S. Dit recept verscheen eerder in Trouw. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek.

zonder pakjes zakjes 1zonder pakjes zakjes 2grote zonder pakjes zakjes

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Smoothie

Franse appelmeisjes

Kattetongen

Vorig bericht: « Gelepaprikasoep met tijm
Volgend bericht: Kinderkookboek Lekker uitpakken! »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN