• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

25 november 2016

Griesmeelcake met sinaasappel

Als bakfanaat was het nog lastig kiezen welk recept ik zou nemen uit Bakken met kennis, het boek waar ik het gisteren over had. Al was het maar omdat er ook veel fijne hartige (taart)recepten in staan, zoals een fraaie bloemkoolquiche met rode ui, rauwe ham en Gruyère. Maar nee, we doen iets zoets. Griesmeel geeft een hele unieke, bros-korrelige structuur aan cake. De combi met sinaasappel is een klassieker, maar in deze cake gaat ook saffraan, wat de boel allemaal nóg zonniger maakt. Net wat een mens nodig heeft op een druilerige eindnovemberdag.

bmkennis-4Nodig voor 1 griesmeelcake met sinaasappel en saffraan
(10-12 punten)

Voor de siroop:
150 g suiker
2 kleine sinaasappels
Mespunt saffraandraadjes

Voor de cake:
1 citroen
225 g boter, op kamertemperatuur
225 g suiker
6 eieren, gesplitst
150 g griesmeel
150 g amandelmeel
5 g bakpoeder
3 g zout

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Siroop: Breng 125 g van de suiker met 100 ml water aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Snij de sinaasappels in dunne schijfjes, verwijder de pitten en leg de schijfjes in de suikersiroop. Laat 30 minuten op laag vuur trekken, af en toe omscheppen. Zet het vuur uit en laag nog 1 uur zo staan.

Zeef en bewaar de siroop. Leg de sinaasappelschijfjes naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat ze 1 uur drogen (NB: naar ik aanneem gewoon buiten de oven). Bestrooi met de resterende 25 g suiker. Voeg de saffraan toe aan de siroop en laat nog 15 minuten zachtjes koken, zodat hij iets indikt.

Cake: Rasp de schil van de citroen en pers hem dan uit.
Mix boter en suiker 5 minuten tot een romige lichtgele crème. Klop de eidooiers er 1 voor 1 door. Zeef griesmeel, amandelmeel, bakpoeder en zout boven een kom en mix goed, zodat het bakpoeder gelijk wordt verdeeld. (NB: Zeven lukt overigens niet met zelfgemalen amandelen, en met griesmeel lukt het ook niet zo lekker, dus doe niet te veel moeite!). Spatel deze mix door het lichtgele mengsel, samen met citroensap (hou 1 eetl achter!) en –rasp. Doe die achtergehouden eetlepel citroensap bij de eiwitten en klop ze tot slappe pieken. Spatel door het beslag.

Bekleed een springvorm (Ø 24 cm) met bakpapier. Schep het beslag erin. Bak de taart in 50 minuten goudbruin in het midden van de oven. Check met een satéprikker: die moet er droog uitkomen, dan is de cake gaar. Haal uit de oven, laat 5 minuten afkoelen. Prik dan aan de bovenkant gaatjes met diezelfde prikker. Giet de saffraansiroop erover en beleg met de gekonfijte plakjes sinaasappel. Hou de springvorm om de taart en laat helemaal afkoelen op een rooster.

Dit is zoals gezegd een recept uit het boek Bakken met kennis van Eke Mariën. Lees hier mijn recensie.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Cheesecake

Knoflooktaart

Marmercake

Vorig bericht: « Bakken met kennis
Volgend bericht: Antipakjesavond 2016 »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN