• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

9 januari 2017

Chinese kippensoep

Weet u waar ik een pesthekel aan heb? Aan de term ‘guilty pleasure’. Kunnen we als collectief goed voornemen afspreken dat we dat met z’n allen nooit meer zeggen? Eten mag nooit iets zijn om jezelf, laat staan een ander, een schuldgevoel aan te praten. Bovendien is het pure aanstelleritis. O, wat ben ik een fout meisje – want mannen doen niet aan die onzin, let maar eens op -, ik eet echt enórm healthy (#fitgirl) en ik neem altijd een zelfgemaakte quinoasalade mee naar mijn werk en ik doe op zondagavond al aan meal prepping voor de hele week – prepping is éverything! – maar soms móet ik gewoon een chocoladedadelgojibessenmuffin, dat is echt even een stukje #guiltypleasure naar mezelf toe.
Hou toch op zeg.

Maar goed, iedereen heeft zo zijn onlogische eigenaardigheden. Ook ik. Als er bijvoorbeeld een verkoudheid op de loer ligt. Je weet wel, als je je sloom en hangerig voelt en je hebt nergens puf voor en alles doet zeer en niks smaakt meer, zelfs geen kopje thee. Dan, en uitsluitend dan, bespringt mij de aandrang tot een zakje cup-a-soup. Altijd dezelfde, Chinese kip. Hij smaakt niet naar kip en niet naar Chinees, maar soms wil je gewoon alleen nog maar slurpen aan een loeihete mok bremzout water met dobberende flubbeldingetjes.

Uit een pakje: Unox Cup-a-soup Chinese kip
Aardappelzetmeel, deegwaar 19% (harde tarwegries, zout), glucosestroop, pannenkoekreepjes 11% (tarwebloem, ei, zetmeel, zout, magere melkpoeder, melkwei, aroma), zout, suiker, gistextract, rode paprika 2,6%, Chinese paddestoel 2,6%, kippenvlees 2,2%, specerijen (gember, koriander, kurkuma, knoflook, cayennepeper), kippenvet 1,5%, aroma’s, spinazie, ui, gerstemoutextract, antioxidant: rozemarijnextract.
Zelf toevoegen: kokend water.

Laatst was het weer eens raak. Hatsjoe! Manmoedig sjorde ik me in mijn regenjas om boodschappen te gaan doen, maar dan voor een hartversterkende zelfgetrokken kippensoep. Want daar knapt een mens in nood pas écht van op. Bijkomend voordeel: nu heb ik toch maar mooi tot ver in het nieuwe jaar een vriezer vol home made cup-a-soup.

A propos: had ik eenieder al een lekker en rijkgevuld nieuw jaar gewenst? Bij deze!

Zelf Chinese kippensoep maken?
Nodig voor 1 flinke pan:

Bouillon:
3 à 4 kippenbouten
2 uien
1 winterpeen
1 prei
1 bos platte peterselie
1 rode peper, 4 cm verse gember
2 laurierblaadjes
1 eetl grof zout
als u heeft: 2 stukjes foelie

Soepgarnituur:
100 g dunne rijstnoedels
2 eieren
5-6 worteltjes
1 dunne prei
3 lente-ui
toefje peterselie

Bouillon: Snij de ui in vieren, de peen en prei in dikke ringen, schillen hoeft niet, wassen wel. Doe in een grote pan, samen met de kip, de complete bos peterselie, de in stukjes gesneden rode peper en gember plus de rest van de specerijen. Vul met koud water (± 2 à 3 liter) tot de boel nét onder staat. Breng op een laag pitje aan de kook en laat 3 uur trekken met hooguit af en toe een blub. Desnoods met een warmhoudplaatje eronder. Leg een vochtige theedoek in een zeef boven een schone pan en giet af. Vis de kippenpoten eruit, de rest mag weg want heeft z’n werk gedaan. Verwijder het vel van de kip en pluk het vlees eraf. Een tikje glibberig karweitje, maar het gaat echt het beste met de vingers, dan voelt u meteen alle onwenselijke harde stukjes.

Soep: Meet zoveel bouillon af als u wilt, de rest mag in de vriezer. Snij de wortel en prei in rondjes en kook zachtjes gaar in de bouillon (5-10 minuten). Kook de rijstnoedels apart gaar en giet af. Kluts de eitjes en bak er een dunne omelet van. Rol op, snij in stukjes en doe in de soep, samen met de noedels, plukjes kip, ringetjes lente-ui en fijngehakte peterselie. Proef op zout en peper.

TIPS:
• Vlees met bot geeft veel meer smaak af dan kipfilet. Vier à vijf drumsticks zijn ook prima. Of de restanten van een hele kip uit de oven van gisteren.
• Flauw? Dan zit er niet genoeg zout in.
• Vettig? Zet de pan een nachtje buiten in de vrieskou en schep het gestolde vetlaagje eraf.
• Ook lekker en Chinees-achtig: een handje taugé. Of van die Chinese paddestoelen.

P.S. Dit recept verscheen eerder in Trouw.

De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek.

zonder pakjes zakjes 1zonder pakjes zakjes 2grote zonder pakjes zakjes

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kliekjessoep met rijst #nopakjes

1-2-3 koken (dag 3)

Tom kha noedelsoep

Vorig bericht: « Test: oviebollen uit de oven
Volgend bericht: De Aardappeleters »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN