Trek gekregen van de gâteau nantais? Nantes is een echte stad voor lekkerbekken. Hierbij een paar van mijn favoriete adresjes.
Een prachtwinkel uit 1823 vol kroonluchters en mahonie. Souvenirtips: de typisch lokale berlingots, suikersnoepjes in feestelijke pastelkleuren, maar ook vooral hun huiscreatie de mascaron, een vierkante bonbon gevuld met knisperende praliné.
Beillevaire
Een kaaswinkel om op te eten. Prachtige collectie met tal van onbekende pareltjes zoals de Secret du Couvent Bichonné, een nonnenkaasje. Ook beslist proberen: crémet: een romig kaastoetje in een potje, geserveerd met fruitcoulis.
Passage Pommeraye
Beeldschone winkelpassage uit 1843 met gezichtsbepalende trap. Inclusief winkel met de fraaie visblikjes van La Perle des Dieux.
Marché de Talensac
De oudste markthal van Nantes (uit 1937), vol lokale heerlijkheden. Probeer vooral de gateau nantais, een luchtige koek met rum en amandelen. Hij dateert uit de 18e eeuw en was toen al makkelijk om mee te nemen want door de drank (en de afwezigheid van boter) lekker lang houdbaar.
Les Tables de Nantes
Handig papieren en online (ook in het Engels) gidsje met bijzondere eetadresjes waar vooral gewerkt wordt met lokale producten, van verse groenten en vis tot Muscadet. Zoals Pickles van de Britse chef Dominic Quircke of Les Chants d’Avril waar Christophe François elke dag een ‘menu mystère’ serveert. Ook altijd goed: La Cigale, een prachtige klassieke brasserie.
La Cantine du Voyage
Superrelaxed halfopen zomerrestaurant (mei-oktober) op het eiland inclusief strandstoelen, tafelvoetbal, jeu-de-boulesbaan, skater-halfpipe, boekwinkel en eigen moestuin. Menu voor € 10 (lunch) of € 13 (diner) inclusief wijn.
Le Nid
Bovenin de nogal lelijke Tour de Bretagne zit een desalniettemin heel leuke bar in de vorm van een grote witte ooievaar, met kleine eieren als zitjes, ontworpen door de kunstenaar Jean Jullien. Tevens prachtig uitzicht over de hele stad.