• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

23 mei 2017

Bamischijven

Vorige week vond ik in de koelkast ineens een noedelsalade terug van de fotoshoot voor mijn nieuwe kookboek, waar ik gisteren over schreef. Om onduidelijke redenen was die kennelijk niet op tafel beland met de eetgrage buren. Daar heb ik toen maar bamischijven van gemaakt. Niet dat ik die normalerwijze ooit eet of koop, maar je moet toch wat? En zowaar, ze bleken zo lekker, dat het recept daarvan prompt ook in het boek mocht. Hierbij, voilà, de primeur.

Uit een pakje: Mora bamischijf original
Gekookte mie 52% (water, harde tarwegriesmeel), water, paneermeel (tarwebloem, zout, gist, paprikapoeder, kleurstof: annatto), bamisaus (suiker, water, sojasaus (water, sojabonen, tarwe, zout), tomatenpuree, azijn, gemodificeerd maïszetmeel, zout, natuurlijk aroma, peper), margarine (plantaardige oliën (palm, raap, kokos), water, zout, emulgatoren: lecithine, E471, zuurteregelaars: citroenzuur, E202, kleurstof: caroteen), erwten, ui, kruidenmix (maltodextrine, zout, ui, tarwezetmeel, natuurlijk aroma (soja, tarwe), gefrituurde knoflook (knoflook, sagozetmeel, palmolie), kruiden en specerijen, koriander), tarwebloem, gegaard rundvlees 1%, gedroogde groenten (prei, ui, kool, paprika), wortel, gemodificeerd maïszetmeel, bamikruiden (kruiden en specerijen, groentepoeder (ui, champignon)), suiker, natuurlijk aroma, groentepoeder (knoflook), rundergelatine, zout, inuline, sambal oelek (rode pepers, zout), rundereiwit, rijsmiddelen: E450 en E500, stabilisator: guargom.

Zelf maken?
Nodig voor 8 stuks:

200-250 g gare bami (of noedelsalade)
4 lente-ui
½ rode peper
handje verse koriander
1 ei
3 handjes panko (toko) of zelfgemalen paneermeel
3 eetl bloem

Bechamel:
20 g boter
20 g bloem
1 eetl Japanse sojasaus
1 eetl sesamolie
1 blaadje gelatine

Bechamel: Laat de gelatine weken in water. Smelt de boter in de pan, voeg de bloem toe en laat al roerend een minuutje meebakken. Giet 100 ml water erbij en laat al roerend binden tot een dikke saus. Doe sojasaus en sesamolie erbij. Laat op laag vuur rustig 5-10 minuten garen zonder aanbranden. Snij de bami wat kleiner. Snij de lenteui in ringetjes, hak de koriander en rode peper (zonder zaadjes) fijn. Los de gelatine op in de bruine bechamelsaus, meng hem dan grondig door bami en groenten. Te pittig? Ketjap manis. Te flauw? Extra sambal of rode peper. Spreid uit in een laag van 2 cm in een kleine braadslee. Laat in de koelkast minstens een half uur opstijven. Steek er met een kookring (Ø 8 cm) rondjes uit. Boetseer de restjes met behulp van de kookring tot ronde schijven. Haal ze achtereenvolgens door bloem, losgeklopt ei en paneermeel. Laat tot gebruik opstijven in de koelkast. Verhit 2 vingerdiktes olie in een hapjespan en bak ze met 4 tegelijk in ± 3 minuten goudbruin, halverwege omdraaien. Laat uitlekken op keukenpapier.

TIPS:
• Dit recept kan met kant-en-klare bami die u over hebt, ja zelfs die van de Chinees. Met kale gekookte noedels wordt het echter een flauwe hap. Meng daar anders 3 eetl Japanse sojasaus, 1 eetl sesamolie, 3 eetl limoensap, 2 eetl bruine basterdsuiker, 2 theel sambal en 2 uitgeperste knoflooktenen door, plus bijvoorbeeld wat wortelrasp en taugé.
• U kunt de ongebakken bamischijven prima invriezen. Wel liefst ontdooien voor het bakken.

Kijk, en zo komen ze in het boek. Maar da’s dan ook geen kiekje van mezelf, maar een foto van mijn onvolprezen vaste kookboekenfotograaf Harold Pereira.

 

Dit recept verscheen eerder in Trouw en staat vanaf 1 september in mijn nieuwe kookboek Slim zónder pakjes & zakjes. Copyright: Koken met Karin.

P.S. In afwachting van dat nieuwe kookboek zijn er natuurlijk  de antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek (top 3 best verkochte kookboeken van 2016).

zonder pakjes zakjes 1zonder pakjes zakjes 2grote zonder pakjes zakjes

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Courgettesoep met geitenkaas

Aardbeienpudding zonder pakje

Linzensalade met ricotta

Vorig bericht: « Voortgang nieuw kookboek
Volgend bericht: Roze lange vingers (uit Reims) »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN