• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

31 augustus 2017

Frankrijk: tomatentaboulé

Waar waren we gebleven in de zomerserie over buitenlandse pakjes en zakjes? Ons aller favoriete vakantieland kan natuurlijk niet ontbreken. Cecile Verdegaal gaat om het jaar naar Frankrijk, maar wel steeds naar een andere camping. Cecile: “Kamperen vinden we een uitkomst: de kinderen vermaken zich met vrienden en vriendinnen en mijn man en ik kunnen ons verschuilen achter een boek, genieten van de natuur en de leuke stadjes in de omgeving.” Heerlijk, die rust. Contact met medekampeerders hoeft dan ook niet zo nodig, maar zes jaar geleden in de Ardèche liep het iets anders. Op de dorpsmarkt raakten ze bij de kraam van de plaatselijke wijnboer aan de praat met landgenoten. “Het was al later op de dag,” vertelt Cecile, “en er waren alleen nog 5 liter-vaatjes van de plaatselijke wijn te koop. Al gauw ontstond het idee voor een gezamenlijke barbecue voor bij al die wijn. We zouden allemaal wat te eten meenemen, wij een salade, zij taboulé. Taboulé? dacht ik, dat klinkt ingewikkeld en veel werk… Het werd een hele gezellige avond en de halve camping heeft meegeholpen met het leegdrinken van het vaatje.” De volgende dag vroeg ze de buren om het geheim van de taboulé en dat bleek dit doosje uit de supermarkt.

Uit een Frans doosje: Garbit Taboulé aux tomates fraîches
1 zakje voorgestoomde couscous van harde tarwe.
1 blik garnituur: verse tomaten (50%), water, verse uien, olijfolie extra vergine (2%), zout, peterselie, munt, geconcentreerd citroensap, tomatenpuree, verdikkingsmiddelen: johannesbroodpitmeel en guargom, aroma’s.
Aanbevolen voor erbij: Bandol rosé.

Er zit een zakje couscous in en een blikje vrij waterige, rode saus. Samenvoegen, 5 minuten roeren, 30 minuten in de koelkast en klaar. Intrigerend, op de verpakking staat een paar keer ‘C’est bon comme là-bas’, net zo lekker als daar. Maar waar is ‘daar’? Ergens aan de overkant van de Mediterranée, vermoedelijk. Die plaatselijke wijn geloven ze wel, maar dit doosje nemen de Verdegaaltjes sindsdien altijd van vakantie mee terug. Of ik daar wellicht een gemakkelijke, verse, snelklaarvariant voor heb?

Zelf tomatentaboulé maken?
Nodig voor 4 personen:

250 g couscous (moyen)
1 blik tomatenblokjes (400 g)
2-3 rijpe tomaten
½ komkommer
50 g pijnboompitten
1 grote sjalot
flinke handvol munt
flinke handvol peterselie
lekkere olijfolie extra vergine
1 grote citroen (+ 1 reserve)
zout & peper uit de molen

Couscous hoor je eigenlijk te stomen, maar zelfs Jonnie Boer roert er alleen maar even kokend water door, dus waarom zouden wij achterblijven? Grappig genoeg blijkt zelfs dat kokend water niet nodig, met koud vocht werkt het ook. Dan moet de boel wel wat langer intrekken.

Doe de couscous en bliktomaten in een grote kom en meng door elkaar. Snipper de sjalot heel fijn, hak de munt en peterselie, doe erbij, plus flink zout en peper. Pers 1 citroen uit, doe het sap erbij plus een ferme scheut olijfolie. Dit ziet er nog niet heel overtuigend uit, maar het komt goed. Laat afgedekt in de koelkast minstens 2 uur staan, hoe langer, hoe beter. Snij de tomaten en komkommer in kleine blokjes, schep erdoor. Rooster de pijnboompitten goudbruin, laat afkoelen en schep erdoor. Proef en breng op smaak met zout, peper, extra citroensap en olijfolie.

TIP:
Mijn doe-het-zelfversie is weliswaar snel bereid, maar hoe langer je hem laat rusten, hoe lekkerder hij wordt. Ideaal om ’s ochtends of zelfs al de avond tevoren te maken. Perfect voor een zomerse terrasmaaltijd, een picknick, maar ook prima geschikt als kantoorlunch, voor de niet-vakantievierenden onder ons.

Dit is een zomerserie over koken zonder buitenlandse pakjes & zakjes:
1. Duitsland: Currywurst
2. USA: Rauwkost met Ranch-dip
3. Slovenië: Gevulde paprika’s
4. Costa Rica: Arroz con pollo
5. Frankrijk: Tomatentaboulé
6. Zweden: Zweedse balletjes in roomsaus
7. Duitsland: Kartoffelbrei met ui en croutons

 

P.S.
Nog meer zin gekregen in koken zonder pakjes & zakjes? Dan is er natuurlijk mijn nieuwe kookboek!

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Salade met keverbonen

Kookboek A la minute

Bloemkoolsteak

Vorig bericht: « Nu verkrijgbaar: Slim
Volgend bericht: Zweedse balletjes in roomsaus »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN