Ik kan me niet herinneren dat mijn moeder ooit een broodtrommeltje voor me gesmeerd heeft. De lagere school was om de hoek, dus tussen de middag huppelde ik gewoon naar huis voor een boterham. En wat de middelbare school betreft, daarvoor werden mijn broer en ik geacht zelf onze bammetjes te regelen. En nee, de inhoud verdween níet achter de rodondendrons. Verder herinner ik me vooral hongerige puberjongens die een compleet brood meenamen, verdeeld over drie trommels, waarmee in de pauze steevast een grote ruilhandel ontstond: ‘Mag ik er van jou acht met kaas? Dan krijg jij er van mij acht met ham.’
Niemand deed aan plakjes komkommer of knabbelwortels, het idéé, ook al zaten we in het Westland tot over onze oren in de tomaten. Er waren in die tijd nog geen gehaaide frisdrankmarketeers die apparaten vol colablikjes de school binnen wisten te fietsen, er was hooguit een mevrouw die in de pauze bekertjes melk verkocht. Al zal ik niet ontkennen dat jan en alleman in de pauze om de hoek bij ‘het winkeltje’ in de rij ging staan voor een aanvullende roze koek. Ach ja, jeugdherinneringen.
Maar wat doe je als je geen schoolgaande jeugd heb waar lunchtrommeltjes voor gefabriekt dienen te worden? Als je eigen baas bent en aan huis werkt waardoor je ook voor jezelf nooit een lunchpakketje hoeft te regelen? Als je bovendien domweg gelukkig wordt van een bruine boterham met kaas? Wat doe je als je dan een boek in handen krijgt met als titel Wat lunchen we vandaag?, bestaande uit ‘recepten & inspiratie voor lunchtrommels, feest op school en traktaties’? Het tweede boek van Smulpaapje-auteur SusanAretz (zie hier haar eerste boek, Wat eten we vandaag?)?
Nee hoor, dan leg je dat boek helemáál niet zomaar terzijde, dan begin je daarin te bladeren, en dan zie je volop lekkere dingen staan, ook voor de volwassen thuiswerker. Kersen-feta-muntflapjes bijvoorbeeld, of bloemkool-doperwtenmuffins, of nee, kijk, bacon&eggmuffins! De doorzichtige kip-mango-munt springrolls zien er ook lekker uit, net als die Italiaanse hartige stengels met prosciutto, en doe ook maar wat van die spinaziekoekjes van croissantdeeg. Alle sapjes en smoothies, kom maar door. En mijn eerstvolgende verjaardag trakteer ik op aardbeienkruimel-havermoutkoek, klas of geen klas.
P.S. Achterin het boek staan uitknipbare hele vrolijke lieve briefjes voor in de broodtrommel. Hoe leuk is dat? Ik ga ze gewoon op mijn eigen lunchbordje leggen, welja.
Susan Aretz, Wat lunchen we vandaag?, uitgeverij Nieuw Amsterdam, ISBN 9789046822715, € 24,99