Karamel, je kunt mij er ’s nachts voor wakker maken. Liefst met een snuf zout erin, want dat is helemaal het summum. We moeten wat minder zout eten, tuurlijk, maar laten we niet vergeten dat zout ook magische krachten heeft, zoals het verheffen van een bak vol boterige zoetigheid tot iets waarlijk gastronomisch.
Maar wat doe je met zo’n potje karamel, behalve leegsnoepen elke keer als je er langs komt? Dan komt het boek Koken met karamel als geroepen. Gemaakt door Constan Heestermans, die van potjes karamel maken zijn beroep heeft gemaakt, en Marije Sietsma van uitgeverij Loopvis die al heel wat bijzondere en zeldzaam fraai vormgegeven kookboeken op haar naam heeft staan, van kruidnoten tot stamppotten.
Maar nu dus karamel. En dan vooral ook hartige toepassingen, want karamel over pannenkoeken en bij ijs, dat hadden we natuurlijk zelf ook al bedacht. In het boek eerst het onvermijdelijke basisrecept van karamel, met stap-voor-stap alle do’s en dont’s. Want karamel maken is niet moeilijk, en toch gaat het vaak mis… Daarna volgen allerlei smaakvariaties, zoals met zout (wat mij betreft de basisversie, maar goed), maar ook bijvoorbeeld chili, lavendel, balsamico of whisky.
En dan recepten wat je er allemaal mee kunt. Van witlof-geitenkaastaartjes en barbecuezalm tot buikspek uit de oven en noedels met speklapjes en misokaramel. En ja, heus toch ook genoeg zoete toepassingen: lolly’s, toffees, bonbons, popcorn, donuts, koekjes en nog veel meer. Hoog op de verlanglijst: kleverige karamelbroodjes, met z’n allen opgerold tegen elkaar in een bakblik en dan rijkelijk gevuld en overgoten met karamel. Manmanman.
Maar van mij krijg je morgen het recept van de wortel-krieltjestaart met karamel. Erg lekker en bovendien prachtig om te zien.
Constan Heestermans en Marije Sietsma, Koken met karamel, uitgeverij Loopvis, ISBN 9789492206497, € 17,50