• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

8 november 2017

Eten met Escoffier

‘Toujours faites simple’ was de lijfspreuk van Escoffier, de legendarische Franse chefkok der chefkoks, beroemd om zijn standaardwerk uit 1903, Le Guide Culinaire, hier (nog altijd) verkrijgbaar als Het Kookboek van de Klassieke Keuken, waar ik een decennium geleden al over schreef. Maar zijn simple is verre van jouw en mijn simpel. De gerechten van Georges Auguste Escoffier, met zijn 143 soorten consommé en 168 varianten op tong, zijn voor de gewone amateurkok niet te doen, nog los van het feit dat wij tegenwoordig buitensporig bevreesd zijn geraakt voor al die room en boter. Nee, onder ‘simpel’ verstaan wij tegenwoordig ‘snelle gerechten met niet meer dan 5 ingrediënten’. Liefst ‘healthy’, ook dat nog.

Wie weet nog dat Escoffier de uitvinder was van de Tournedos Rossini, maar ook de Pêche melba, de Poire belle Hélène en niet te vergeten de fabuleuze Crêpes Suzette? Gelukkig is hij onder koks helemaal nog niet vergeten, integendeel, zijn magnum opus wordt in professionele keukens nog altijd gekoesterd. Om hem te eren, bedachten zes chefkoks onder leiding van Erik van Loo (Parkheuvel** en The Park) een gezamenlijk menu geïnspireerd op de beroemde meester, die vorige week 171 zou zijn geworden, ware het niet dat hij reeds in 1935 in Monte Carlo zijn laatste adem uitblies.

Subtiel detail: de aperitiefchampagne wordt geserveerd in antiek ogende coupes, en zelfs de tafeldecoratie is in Charleston-stijl.

Erik van Loo is natuurlijk een chef die je om een boodschap kunt sturen. Gepokt en gemazeld in het sterrengebeuren, maar ook niet te beroerd om zijn professionele geheimen te delen met ons gewone thuisploeteraars, zie zijn boeken Sauzen en Soepen. Na samenspraak met vijf collega’s rolde er een menu uit dat vanaf komende week tien dagen lang geserveerd gaat worden in Rotterdam en dat ik alvast voor je mocht voorproeven. Iemand moet het doen, inderdaad.

Alle zes gangen zijn geïnspireerd op Escoffier, maar dan wel met een moderne touch. En in behappelijke moderne porties, al blijft de sauskom na de elegante streep saus op het bord gelukkig wel op tafel staan, zodat je alsnog zelf royaal kunt bijschenken. Monsieur Escoffier zit vast boven op een wolkje goedkeurend toe te kijken.

 

INFO
Wanneer: uitsluitend van 13 t/m 23 november 2017
Waar: Restaurant The Park
Adres: Westersingel 70, Rotterdam (Bilderberg Parkhotel)
Prijs: v.a. 45,- euro (4 gangen, ex wijn)
Reserveren: www.thepark.nl

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Perfecte biefstuk met jus

Pannendrama met Woll

Stamppot raapsteeltjes

Vorig bericht: « Kookboek Mari plukt de dag
Volgend bericht: Koken met karamel »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN