• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

16 november 2017

Het Zeeuwse Mosselkookboek

Of er nu echt een gapende marktbehoefte is voor een mosselkookboek waag ik te betwijfelen, al was het maar omdat wij deze zilte lekkernij helemaal niet zo vaak eten. Van de jaarlijkse Zeeuwse productie van 90 miljoen kilo vertrekt ruim 60 procent linea recta naar België. Daar weten ze tenminste wat lekker is. Wij zijn een raar volkje, zo blijkt maar weer. Als er íets fastfood is, dan zijn het wel mosselen. Plus relatief goedkoop, plus makkelijk verkrijgbaar, plus doodsimpel te bereiden (tegenwoordig is het schoonmaken ook allemaal al voor je gedaan, ze kunnen zó de pan in), plus, laat ik dat vooral niet vergeten, heel erg verrukkelijk.

Bart van Olphen, de leukste en volgens mij ook actiefste visman van ons land, heeft na een hele trits viskookboeken er nu eentje uitgebracht dat speciaal over mosselen gaat: Het Zeeuwse mosselkookboek. Speciaal over Zeeuwse mosselen, moet ik zeggen, want de meeste mosselen die we eten zijn geïmporteerd uit bijvoorbeeld Ierland en Denemarken. Pure noodzaak trouwens, want mosselzaad van onze eigen zeebodem vegen mag niet meer door milieuwetgeving, en bovendien kent de Oosterschelde nu eenmaal een beperkt aantal mosselpercelen. Die buitenlandse mosselen worden alleen nog even in de Oosterschelde ondergedompeld – ‘verwateren’ in vaktermen – om ze vervolgens ‘Zeeuws’ te kunnen noemen, want dat verkoopt immers beter.

Is dat erg? Nee, zegt ook Bart zelf, “Niks mis mee, want die mosselen zijn ook heerlijk, maar écht Zeeuws, dat zijn ze niet.” Hij is voorstander van mosselen met het nieuwe keurmerk ‘Zeker Zeeuws’, gegarandeerd helemaal 100% van begin tot eind uit de Oosterschelde, en nog duurzaam ook. En natuurlijk verkoopt hij ze ook maar meteen zelf, via zijn eigen merk ‘Fish Tales’.

Terug naar dat mosselkookboek, uitgegeven in de mooie stijl van zijn vorige boekje Vis in Blik. Met 40 ‘echte mosselrecepten’. Dat je niet denkt dat het neprecepten zijn 😉 Klassiek als hoofdgerecht in een pan, in soepen, in salades, tuurlijk, maar ook in een quiche met geitenkaas en artisjok, in een soufflé met asperges en dragon en welja, zelfs in een quesadilla met avocado en salsa of in een pizza. En wellicht ten overvloede: voor al die recepten kun je dus elke soort mossel voor gebruiken die je tegenkomt, maar áls er echte Zeeuwse mosselen op je pad komen, zou ik die zeker een keer proberen.

Morgen een recept uit het boek van mosselrisotto met venkel en zeekraal.

Bart van Olphen, Het Zeeuwse mosselkookboek, uitgeverij Kosmos, ISBN 9789021567518, € 17,50

De boekpresentatie in de vorm van een mossellunch.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Empty the Fridge

3x Vaderdag kookboek

Kinderboekenweek? Kookboek!

Vorig bericht: « Kliekjesrecept: bietensalade met linzen
Volgend bericht: Risotto met mosselen & venkel »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN