• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

28 november 2017

Katsudon

Het belangrijkste woord voor de reiziger naar Japan is niet Konnichiwa of Arigato maar Omakase. Als je van eten houdt tenminste. Het begint er al mee dat ze in Japan geen Engels spreken. Echt niet. Dus lijkt het handig dat restaurants plastic voedsel hebben uitgestald om aan te kunnen wijzen, maar dat zijn niet altijd de plekken waar je wilt eten.De beste restaurants hebben namelijk helemaal geen plastic spul. Sterker nog, die doen hun uiterste best om er van buiten vooral níet uit te zien als een eetgelegenheid. Een potdichte gevel, geen ramen met zicht op etende mensen, geen menukaart bij de deur. Hooguit wat Japanse karakters op twee lapjes stof boven de ingang.

De waaghals die toch de schuifdeur open duwt, treft negen van de tien keer een bar met daarachter een verschrikte chefkok. Oei, Westerlingen, zie je hem denken, altijd gedoe. Die vinden alles maar eng, zoals vis die nog spartelt op je bord, terwijl dat nota bene het bewijs is van ultieme versheid. Nee, tegen toeristen bromt hij het liefst ‘Only Japanese menu’ in het enige Engels dat hij machtig is, dan druipen ze vanzelf af. Tenzij de buitenlander het toverwoord kent. Het ‘Sesam open u’ in de vorm van het woord ‘Omakase’. Het betekent zoveel als: ‘Kiest u maar voor ons wat u denkt dat lekker is.’ In dat geval begint de chef prompt te stralen, beaamt luidkeels ‘Omakase!’ naar de rest van het keukenpersoneel, dat in koor verheugd ‘Hai!’ (ja) terug roept. De gasten krijgen een mooi plekje, er wordt drank aangerukt en er volgt een keur aan even heerlijke als beeldschone bordjes. Met handen en voeten communiceert de chef of we nog een hapje lusten of dat het mooi is geweest.

Maar voor dat soort memorabele avonden moet u dus naar Japan. Hier doen we vier afleveringen lang makkelijke thuisgerechten. Om te beginnen Tonkatsu, even populair als doodgewoon: een varkensschnitzel in een knapperig jasje. Doorgaans geserveerd met wat kool en een stroperig bruine saus, maar ook vaak bovenop een kommetje rijst met ei. In dat geval heet het ineens Katsudon, naar Katsu (varken) en Don (kom). Fijn comfortfood.

RECEPT Katsudon
(Japans kommetje rijst met varkensvlees)

Nodig voor 4 personen:
300 g sushirijst
4 niet al te grote varkensfiletlapjes (1,5 cm dik)
2 handen panko (Japans broodkruim)
4 grote eieren
1 ui
1 zakje dashi (8 g, bouillonpoeder)
100 ml mirin (zoete Japanse rijstwijn)
4 eetl Japanse sojasaus
1 theel basterdsuiker
4 lente-uitjes
handje peterselie
plantaardige olie
2 eetl bloem

Rijst: Was de sushirijst in een ruime kom met water en laat uitlekken in een zeef. Doe in een pan met 400 ml vers koud water en een snuf zout. Breng aan de kook, roer goed door en laat dan met een deksel op de pan op laag vuur 10 minuten sudderen. Zet het vuur uit en laat nog 15 minuten staan, deksel vooral erop laten.
Vlees: Doe de bloem in een diep bord, 1 losgeklopt ei in een tweede bord, de panko in een derde bord. Haal het vlees achtereenvolgens door bloem, ei en panko. Duw goed aan. Laat een laag van 1 cm olie flink heet worden in een grote koekenpan. Bak/frituur het vlees 2 minuten aan elke kant. Laat rusten op een snijplank. Snij in korte, handzame reepjes, maar hou ze bij elkaar.
Saus: Snij de ui in dunne halve plakjes. Doe samen met 100 ml water, dashipoeder, mirin, sojasaus en suiker in een schone koekenpan. Breng aan de kook en laat onder een deksel 15 minuten rustig sudderen tot de ui gaar is. Klop de resterende 3 eieren los in een kom, eventueel overgebleven paneer-ei mag er ook bij.
Samenstellen: Til elk gesneden fileetje op met een spatel en leg in z’n geheel in de saus. Giet de losgeklopte eieren erover en laat de boel met deksel op de pan 1 minuut stollen. Schep intussen de rijst in 4 kommen. Schep het vlees erop, giet de saus erover. Bestrooi met ringetjes lente-ui en gehakte peterselie.

TIP:
De meeste ingrediënten zijn tegenwoordig ook bij de Nederlandse supermarkt te koop, ook dashi. Die-hards maken die bouillon natuurlijk zelf, door kombu (zeewier) en bonitovlokken (gedroogde tonijn) samen te laten trekken in water. Hier een recept.

Dit recept verscheen eerder in Trouw en de eerste doe-het-zelffoto is al binnen. Deze is van John Faasse.

Dit is aflevering 1 van mijn Japanse recepten. Zie ook mijn 10 reistips voor Japan, 2 aanbevolen reisboeken en culisouvenirsuggesties.
Plus natuurlijk recepten, voor tsukemono (zoet-zure groente), yakitori (gegrilde kipspiesjes), onigiri (rijstsnacks) en tempura (gefrituurd spul).

 

Dit reisverhaal verscheen eerder in Trouw.
© tekst en foto’s: Karin Luiten

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Salade met rucola

Toscaanse salade

Weense gehaktballen

Vorig bericht: « 10x Japan voor beginners
Volgend bericht: Kookwekkerproblematiek »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN