• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

5 februari 2018

Schorseneren uit de oven

U had intussen wellicht al begrepen dat ik fan ben van Drs. P. Menig pennevrucht heeft het bij ons thuis geschopt tot gevleugelde uitdrukking. Denk: ‘Ja, Omsk is een mooie stad, maar net iets te ver weg’ tot ‘Vrijheid blijheid, daar niet van, maar zoiets is niet meer normaal.’ Vooral in de auto is het fijn luidkeels meegalmen met ‘Tante Constance en tante Mathilde’ of ‘Er ligt alweer een juffrouw in het trapportaal’. Mijn vakgebied indachtig, koester ik echter met name zijn lyrische odes aan sla, ananas en ba ba-ba ba-bananen en het ‘snufje sassafras’ dat zo mooi rijmt op Herodias. Maar met stip bovenaan staat natuurlijk de evergreen ‘Knolraap en lof, schorseneren en prei’.

We zijn in deze vierdelige kookserie intussen bij de schorseneren aanbeland, en die zijn waarschijnlijk niet voor niets de meest vergeten der vergeten groentes. De bijnaam keukenmeidenverdriet zal daar vast een rol bij gespeeld hebben, te danken aan het kleverige vocht dat vrijkomt bij het schoonmaken. Geen lolletje voor de keukenmeid, maar laten we er nu ook niet al te dramatisch overdoen, schorseneren prepareren valt reuze mee.

Wat ze u ook wijsmaken, de droge methode werkt het best: Leg een schorseneer voor u neer op een krant. Snij met een dunschiller van boven naar beneden de zanderige zwarte schil eraf waarbij u de stengel steeds een slag ronddraait. Denk aan asperges. Ook hier geldt: goed schillen, niet van dat zuinige, tot alle zwarte restjes verdwenen zijn. Heen en weer, heen en weer. U ziet moeiteloos waar u gebleven bent, want de binnenkant is lelieblank. Maar alras ziet u daarop allemaal kleine zweetdruppeltjes ontstaan en die zijn nu juist zo kleverig. Om bovendien te voorkomen dat het wit razendsnel verkleurt tot bruin, poneert u de geschilde stengels meteen in een bak (of gootsteen) gevuld met water en wat citroensap, dan blijven ze wit.

Nee, dan is die andere bijnaam een stuk leuker: armeluisasperges. Vandaar dat ik ze heel aspergiaans combineer met ham en kaas. Trojka hier, trojka daar, is dat nu niet wonderbaar?

Schorseneren uit de oven (met ham en kaas)

Nodig voor 4 personen:
800 g schorseneren
200 ml slagroom
1 ei
100 g achterham
100 g parmezaan
1 eetl Dijon-mosterd
versgeraspte nootmuskaat
zout & peper uit de molen
kneep citroensap
wat boter

Oven voorverwarmen op 200° C. Schil de schorseneren met een dunschiller, snij ze in stukjes van 4-5 cm en spoel goed schoon. Bewaar ze meteen in een bak water met wat citroensap, tegen het verkleuren. Kook ze in water met zout in ± 10 minuten beetgaar (check of een mespunt er makkelijk in gaat). Klop slagroom, ei, mosterd, nootmuskaat, wat zout en flink wat peper glad in een grote kom. Snij de ham in reepjes, rasp de parmezaan grof. Meng alle ham en de helft van de kaas door de room. Giet de schorseneren af en schep erdoor. Doe de hele bups over in een met boter ingevette ovenschaal (Ø 20 cm). Bestrooi met de rest van de parmezaan. Gratineer ± 20 minuten in de oven tot goudbruin en lekker bubbelend. Serveer met een lekkere salade.

Dit recept verscheen eerder in Trouw en is onderdeel van een vierdelige serie. Zie ook knolrapen, lof en prei..
Copyright: Koken met Karin.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Eieren in wittewijnsaus

Ingemaakte rode ui

Pompoenketchup

Vorig bericht: « 1 Week Zonder Pakjes Challenge
Volgend bericht: Currypasta uit een potje »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN