‘Heb jij nog pompoenen nodig?’ vroeg de redactiechef met lichte wanhoop in de stem. Hij belde of ik ter ere van de Trouw Duurzame 100 ‘het ultieme duurzame recept’ kon verzinnen, en al pratend kwamen we uit bij zijn moestuin. Herkenbare overvloedproblematiek: met één zakje zaad heb je al snel een voetbalveld aan groente. Die vijfentwintig bloemkolen zijn allemaal tegelijk oogstrijp, de rucola staat voor je het weet een meter hoog, de courgettes groeien uit van snoezige staafjes tot monsterlijke gedrochten en de pompoenen ontpoppen zich tot invasion of the moestuin snatchers.
Smulbalkon
Er valt niet tegenop te eten. Zelf woon ik vierhoog in hartje stad, dus veel verder dan een smulbalkon met vooral tuinkruiden kom ik niet, maar sowieso is mijn motto: met moestuinen is het net als met Franse vakantiehuizen; daar moet je niet zelf aan beginnen, je moet zorgen dat je mensen kent die er eentje hebben.
Zuurpruimen
Moestuinen genoeg in ons land, net als buurtboeren en andere initiatieven. Kwestie van even goed rondvragen, misschien mag u ergens komen helpen schoffelen in ruil voor wat oogst? Nu zou je natuurlijk kunnen zuurpruimen dat we met moestuinieren niet het wereldvoedselprobleem gaan oplossen. Maar individueel levensgeluk is ook wat waard, en van versgeplukte sperziebonen kan een mens, ik spreek uit ervaring, onnoemelijk gelukkig worden.
Hamvraag
Terug naar de hamvraag, het ultieme duuurzame recept. Wat zou dat moeten wezen? Gaat het om een beter milieu, om puur lokaal, om minder pakjes en zakjes, om dierenwelzijn, om plantaardig? En hoe krijg je dat dan allemaal in één recept? Als je het mij vraagt betekent een duurzame wereld niet dat we voortaan allemaal aan de zeewiertofuburger moeten. Het zet meer zoden aan de dijk als iedereen flexitariër wordt, dan om meer veganisten te werven. Het werd uiteindelijk een vegan recept uit de moestuin, met redactiepompoen. Maar vooral: heel erg lekker.
Zelf maken?
Recept Pompoen uit de oven met biet, kikkererwten en tahin
Nodig voor 2 (hoofdgerecht) of 4 personen (bij/voorgerecht)
1 flespompoen
1 klein blikje kikkererwten (150 g)
3 bieten (rauwe, niet gekookt)
1 grote rode ui
1 sinaasappel
1 tak rozemarijn
3 cm gemberwortel
2 knoflooktenen
wat chilivlokken (uit zo’n molentje)
zout & peper uit de molen
olijfolie
Tahinsaus:
4 eetl tahin (pot)
½ citroen (alleen sap)
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snij de pompoen in plakken van 1 cm dik en vervolgens doormidden. Schillen mag, hoeft niet. Verwijder wel draden en pitten. Pel de ui, laat het kontje zitten (die houdt de boel bij elkaar) en snij in zes parten. Snij ook de sinaasappel in zes parten. Doe alles op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met gehakte rozemarijn, geraspte gember, knoflook uit de knijper, zout, peper en chilivlokken. Giet er een lepel of 4-5 olijfolie over en hussel goed door elkaar. Schil de bieten en snij in kwarten, of als ze groot zijn in zes parten. Hussel apart door wat olijfolie en verdeel over de bakplaat. Spoel de kikkererwten af in een vergiet en laat uitlekken. Hussel ook die door een beetje olijfolie plus zout en peper en strooi erover. Rooster 40-45 minuten in de oven tot hier en daar een lekker geblakerd randje.Serveer warm of op kamertemperatuur met tahinsaus: meng de tahinpasta met een ferme kneep citroensap, zout en peper. Voeg al kloppend met een garde zoveel scheutjes warm water toe tot een soepele saus.
TIPS:
• Spoel de pompoenpitten schoon, dep droog met keukenpapier en doe op een met bakpapier beklede bakplaat. Strooi er wat zout over en zet in de opwarmende oven tot ze knapperig zijn (± 10 minuten). Eet als borrelknabbeltje of strooi over de pompoen als die uit de oven komt. (Doe dat wel op het allerlaatst, ze worden snel taai!)
• Hussel de biet apart door wat olie, anders wordt de hele boel rood. Ook de kikkererwten gaan apart, want bovenop worden ze lekker knapperig.
• De sinaasappel kun je zo eten, of knijp het sap een beetje uit over de groente, dat is ook lekker.
Dit recept verscheen eerder in Trouw ter ere van Trouws Duurzame 100. ©: Koken met Karin.
P.S. Snoepje van de week: mijn nieuwe kinderkookboekverzamelbundel Het grote kinderkookboek zonder pakjes & zakjes. Nu overal in de winkel of hier te bestellen.