• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

17 augustus 2018

Ratatouille-lasagne

Regelmatig krijg ik post van lezers dat mijn recepten niet de aanbevolen hoeveelheid groente bevatten. Maar ik schrijf losse recepten, geen dagmenu’s. We worden geacht 250 gram groente per dag te eten, maar veel mensen verwarren dat ‘per dag’ met ‘dat moet dus allemaal in één keer in de avondmaaltijd’. Probeer maar eens een half pond sperziebonen te verschalken bij de slavink, dat is echt niet te doen. Terwijl allerwege de noodklok wordt geluid over onze achterblijvende groenteconsumptie. Zelfs Maggi werpt zich in de strijd: ‘Nu met 200 gram groente per persoon!’ jubelen ze op hun poedermixzakjes. Die moet je er wel zelf bijkopen, want de zakjes bevatten als vanouds vooral zetmeel, zout en suiker. En, vooruit, wat groentepoeder, maar dat zet natuurlijk geen zoden aan de dijk.

Ik weet het goed gemaakt, we doen vandaag groentelasagne. Laatst had ik een familieweekend in een huisje op de Veluwe, en ik bood aan om voor de eerste avond alvast eten mee te nemen. Dat werd dus een grote bak van deze vegetarische groentelasagne en hij ging schoon op. De truc is om eerst ratatouille te maken in de oven, zo krijgen alle groenten vanzelf enorm veel smaak, gratis en voor niks. Hoeft u alleen nog maar een bechamelletje te maken. En kaas en lasagnevellen toe te voegen. Welja, van mij mag dat gerust uit een pakje.

 

Inspiratie: pakje Maggi Gemüselasagne*
Kruiden (uien, knoflook, peper, paprikapoeder, nootmuskaat), zeezout, roompoeder, aardappelzetmeel, 11,2 % uienstukjes, tarwebloem, suiker, gedeeltelijk ontroomde melkpoeder, 5% tomaten, zonnebloemolie, tijm.
Zelf toevoegen: 8 lasagnevellen, 300 g bladspinazie, 2 tomaten, 2 uien, 100 g roomkaas, 50 g geraspte kaas
(*alleen in Duitsland verkrijgbaar, in Nederland heeft Maggi geen lasagnepakjes op de markt)

Recept Ratatouille-lasagne
Nodig voor 4 personen:

± 400 g lasagnevellen
1 courgette
1 aubergine
1 rode paprika
1 gele paprika
2 uien
1 pak/blik tomatenblokjes (400 g)
paar takken rozemarijn & tijm
2 knoflooktenen
scheut olijfolie

Bechamelsaus:
50 g boter
50 g bloem
750 ml melk
100 g geraspte pittig belegen kaas en/of parmezaan
nootmuskaat
zout & peper uit de molen

Oven voorverwarmen op 200 °C.
Groentesaus: Snij de courgette en aubergine eerst in vingerdikke plakken, daarna in vieren. De paprika mag in vierkantjes. Hak de knoflook en verse kruiden fijn. Doe alles op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met zout en peper. Schenk er een flinke scheut olijfolie over en hussel. Rooster ± 30 minuten in de oven, tot alles geblakerde randjes heeft, schep tussentijds een keer om. Snipper intussen de ui grof en fruit heel rustig eveneens 30 minuten in wat olie in een braadpan met deksel. Pureer de helft van de ratatouille met de staafmixer tot grove puree. Doe puree en overige groente bij de uien en meng ook het complete blik (rauwe) tomatenblokjes erdoor.
Bechamel: Smelt de boter in een pan met dikke bodem. Doe de bloem erbij en klop 1 minuut met een garde. Giet in scheuten de melk erbij, blijf kloppen tot het een saus is. Laat op een sudderpitje 10 minuten garen. Voeg 2/3 van de kaas toe, peper, zout en versgeraspte nootmuskaat.
Samenstellen: Schep wat bechamelsaus in een ingevette lasagnevorm (± 18 x 28 cm), bedek met even onder de kraan natgemaakte pastavellen, dan 1/3 groentesaus, bechamel, weer pasta, etc. Eindig met pasta en dek helemaal af met een laagje bechamel. Bestrooi met de rest van de kaas. Laat liefst een uurtje staan. Bak afgedekt met alufolie ± 30 minuten in de oven, verwijder halverwege het folie voor een mooi kleurtje.

TIP:
Natuurlijk kunnen de uien ook mee de oven in met de groente, maar uien hebben helaas de onhebbelijke gewoonte om in de oven te verbranden, terwijl ze (lang) in de pan juist heel weelderig zacht worden en bomvol smaak raken. Maar als je dat te veel gedoe vindt, gewoon de uien in de oven.

Dit recept verscheen eerder in Trouw. Copyright: Koken met Karin.

P.S.
Zin in meer ovenrecepten? Dat treft, mijn ovenkookboek is zojuist verschenen in een nieuwe, uitgebreide editie: Het grote ovenhandboek.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Curry uit Maleisië

Walnotenkoek met karamel

Pizza met kippenlevertjes

Vorig bericht: « Oventemperatuur
Volgend bericht: Zomertaart (5 min.) »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN