• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

27 augustus 2018

Pruimencrumble

De zomervakantie is hét moment voor ongebreideld lezen. De boeken die zich in de loop van het jaar tevergeefs hebben opgestapeld op het nachtkastje mogen nu eindelijk soldaat gemaakt worden. De fijnste boeken vind ik romans waarin je helemaal kunt verdwijnen. Een wereld waar alles anders is, zodat je je helemaal kunt verliezen in de tijd. Ze moeten bij voorkeur dik zijn of uit meerdere delen bestaan, want er is niets zo erg als te snel door een boek heen zijn. Kun je weer helemaal opnieuw beginnen met een volgend boek. De vijfdelige romanserie over de familie Cazalet van Elizabeth Jane Howard bleek zo’n gouden greep. De geruchten gingen dat het ‘een soort Downton Abbey’ was, maar dat is te kort door de bocht. Inderdaad, het gaat over een vermogende Engelse familie en er komen butlers in voor en landhuizen, maar het is toch niet te vergelijken met de grootscheepse adellijke grandeur van het kostuumdrama van de familie Grantham. Bijzonder is dat de verteller elk hoofdstuk wisselt, waardoor we alle personages door en door leren kennen. Het verhaal begint heel lieflijk in 1937, in het Victoriaanse familiehuis van de Cazelets waar de zomers traditioneel gezamenlijk worden doorgebracht. Vol tennispartijtjes, picknicks, tochtjes naar het strand en niet te vergeten talloze maaltijden en hectoliters thee. Een slordige drieduizend pagina’s later staan de jaren zestig op de stoep en zijn we vele, vele verwikkelingen en intriges verder, en niet te vergeten die rampzalige Tweede Wereldoorlog. Wie ik zeker ga missen is Mrs. Cripps, de kokkin die vijf delen lang stoïcijns regeerde in de keuken, onvermoeibaar mopperend op dat personeel van tegenwoordig. Haar motto: oorlog of geen oorlog, er dient wel fatsoenlijk geluncht te worden, uiteraard inclusief dessert. Gelukkig is er een grote moestuin, dus een fruittaart of crumble is altijd een optie.
Dat kunnen wij ook.

Recept Pruimencrumble (met custard)

Zelf maken?
Nodig voor 4 personen:

750 g rijpe pruimen
50 g suiker
1 sinaasappel
1 theel kaneel

Kruimeldeeg:
125 g bloem
100 g boter in blokjes
50 g suiker
snufje zout

Custard:
500 ml volle melk
4 grote eidooiers
1 eetl vanille-extract
75 g suiker
½ eetl maïzena

Custard: Verhit de melk in een flinke steelpan. Klop intussen in een grote kom de eidooiers, vanille, suiker en maïzena lichtgeel met de mixer. Giet de hete melk er voorzichtig (het spettert!) in een straaltje bij, al kloppend. Doe alles terug in de steelpan en laat op zacht vuur binden onder regelmatig kloppen met een garde (± 10 min). Doe in een schenkkom, laat afkoelen en in de koelkast ijskoud worden, met plasticfolie op het oppervlak tegen de velvorming. Kan ook prima worden ingevroren.

Crumble: Oven voorverwarmen op 200 °C. Snij de pruimen doormidden, verwijder de pitten. Doe in een kom. Rasp de schil van de sinaasappel erboven. Voeg suiker, kaneel en een kneep sinaasappelsap toe. Hussel en doe in een ingevette ovenschaal. Maak het kruimeldeeg door alle ingrediënten met uw vingers door elkaar te wrijven (of supersnel in de keukenmachine). Strooi eroverheen. Bak ± 30 minuten tot het mooi bubbelt en de bovenlaag goudbruin is. Serveer warm met ijskoude custard erbij.

TIPS:
• Vanillestokjes zijn moeilijk te krijgen op het moment, maar hopelijk heeft u mijn tip van een tijdje geleden ter harte genomen om vanille-extract te maken door (gebruikte) vanillestokjes te bewaren in een flesje met wodka.
• Niet zulke rijpe pruimen? Voeg dan meer suiker toe.
• Kan het ook zonder custard? Ja hoor. Afgelopen zomer zat ik toevallig in een Frans vakantiehuis met tien pruimenbomen, waar miljoenen rijpe pruimen vanaf vielen, dus ik heb heel vaak pruimencrumble gemaakt. Maar dan gewoon met crème fraîche. Die is namelijk in Frankrijk Heel Erg Lekker, uit Isigny.

Dit artikel verscheen eerder in Trouw (© Koken met Karin) als onderdeel van een Europese serie. Frankrijk hebben we al gehad, hierna volgen nog Griekenland, Zweden, Spanje, Duitsland en Kroatië.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kartoffelbrei met ui en croutons

Florida Grapefruit à la Niven

Zelfgemaakte hamburger

Vorig bericht: « Oeufs en meurette
Volgend bericht: Watermeloengazpacho »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN